Hlavní obsah

Ceny v červenci začaly růst, zdražují potraviny

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spotřebitelské ceny v Česku se v červenci vrátily k růstu. Meziročně se zvýšily o půl procenta, hlavně kvůli zdražení potravin. Proti minulému měsíci stouply o 0,2 procenta, uvedl v pondělí Český statistický úřad (ČSÚ). Čísla jsou vyšší, než odhadovali analytici.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Pro centrální bankéře je to určitě úleva, jelikož se bojí deflačních tendencí v ekonomice, které by mohl pokles cen podpořit,” řekl analytik Komerční banky Jiří Škop.

„Posun cílové úrovně kurzu koruny prozatím v nejbližších měsících nečekáme, ačkoliv protiinflační rizika v poslední době vzrostla kvůli sankcím vůči Rusku a kvůli odvetným sankcím Ruska, které budou tlačit ceny potravin v nejbližších měsících dolů díky přebytku nabídky v EU,” dodal. Pro celý letošní rok odhaduje inflaci na 0,7 procenta.

Zdražilo jídlo a cigarety

Nárůst inflace z čisté nuly, kde byla v červnu, způsobil podle statistiků zejména vývoj cen potravin a nealkoholických nápojů, které přešly z červnového poklesu o 1,1 procenta v růst o 0,8 procenta v červenci.

Vepřové zdražilo proti loňsku o 4,8 procenta, drůbež o 6,3 procenta, vejce o 10,5 procenta a chleba o 0,7 procenta. Brambory jsou naopak o čtyřicet procent levnější než loni.

Zvýšily se také ceny alkoholu (o 2,5 procenta) a tabákových výrobků (o 4 procenta).

Vliv na snižování cen měly ceny energií, když elektřina zlevnila proti loňsku o 10,5, klesají také ceny telekomunikačních služeb – o 3,1 procenta, uvedl na webu ČSÚ.

Proti červnu nejvíce zdražily dovolené, jejichž ceny v červenci stouply o 12,6 procenta. O 1,3 procenta byly proti minulému měsíci také pohonné hmoty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám