Hlavní obsah

Benzín zlevňuje, pořád je ale o osm korun dražší než před pěti lety

Právo, Martin Procházka

Ceny pohonných hmot pokračují v mírném poklesu, během jednoho týdne by se mohly snížit až o desítky haléřů. Nic to ale nemění na tom, že jsou o více než osm korun vyšší než před pěti lety.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle analytika společnosti Colosseum Víta Jedličky za to mohou zejména kroky státní správy a růst cen ropy.

„V roce 2010 stoupla spotřební daň z litru nafty i benzínu o 1 korunu, zvýšila se i daň z přidané hodnoty na 21 procent a navíc vzrostl podíl biosložky v palivech na 6 procent. K tomu se zvýšila cena ropy asi o 40 dolarů za barel (159 litrů),“ řekl Právu Jedlička.

V srpnu 2009 stál litr nejprodávanějšího Naturalu 95 lehce přes 28 korun, v úterý to bylo podle agentury CCS 36,83 Kč. Nafta je nyní k dostání za průměrných 36,17 Kč. Ceny benzínu by mohly v následujícím týdnu klesnout podle Jedličky asi o dvacetník.

Nejlevněji se nyní tankuje v Pardubicích

Nejdražší naftu prodávají stále čerpací stanice v hlavním městě, kde cena zůstala na 37,29 koruny za litr a je o více než korunu vyšší proti celorepublikovému průměru. Naopak nejlevněji naftu řidiči natankují v Pardubickém a Královéhradeckém kraji, kde za litr zaplatí průměrně 35,79 koruny.

Očekáváme pokračování trendu mírného snižovaní cen pohonných hmot.
Vít Jedlička, Colosseum

Benzín za nejnižší cenu mohou motoristé pořídit v Ústeckém kraji, kde stojí v průměru 36,53 Kč/l. Nejvíce za něj naopak zaplatí na jihu Moravy, kde se prodává za průměrných 37,20 Kč/l.

„Cena benzínu na burze v Rotterdamu navázala na svoje předešlé poklesy a snížila se v průměru o 1,7 %. Cena nafty na burze stagnovala. Koruna především díky pozitivním informacím z americké ekonomiky výrazněji oslabila a páteční obchodování uzavřela na úrovni 20,6 koruny za dolar. Přesto očekáváme pokračování trendu mírného snižovaní cen pohonných hmot,“ dodal Jedlička.

U sousedů přes 40 korun za litr

Ceny nafty jsou tak v současnosti srovnatelné s Polskem nebo Rakouskem, naopak nejdráž vyjde v Německu. Benzín se vyplatí tankovat jen v Polsku, v ostatních sousedních zemích se za litr platí přes 40 korun.

V Německu vyjde podle společnosti Adac benzín na 42,55  Kč, nafta pak na 38,22 Kč. V Polsku naopak podle Adac vyjde benzín na přibližně 36 Kč a nafta lehce přes 35 korun. Na Slovensku se za Natural 95 platí 41,67 Kč a diesel vyjde na 37,66 Kč. V Rakousku vyjde nafta na 36,18 Kč a benzín na 41,19 Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám