Hlavní obsah

Odbory chtějí kvůli sankcím zvýšit schodek rozpočtu, má to podpořit vývoz potravin

– Praha

Asociace samostatných odborů by chtěla, aby vláda zvýšila deficit státního rozpočtu na příští rok z plánovaných 100 miliard korun na zhruba 115 až 120 miliard. Peníze by odbory daly na podporu vývozu potravin, které postihne ruské embargo.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda ČCSD Bohuslav Sobotka a odborář Bohumil Dufek

Článek

Po pátečním jednání s premiérem Bohuslavem Sobotkou řekl předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek. Asociace také přivítala záměr vlády zvýšit od příštího roku minimální mzdu o 700 korun.

Rusko od čtvrtka na jeden rok zakázalo veškerý dovoz masa, ryb, mléka, mléčných výrobků a ovoce a zeleniny z EU, Spojených států, Austrálie, Kanady a Norska jako odvetu za západní sankce proti Rusku za jeho postoj vůči Ukrajině. Toto téma se tak dostalo i na program plánované schůzky Sobotky s odboráři.

Dufek: Rozpočet se vyvíjí dobře, tak proč snižovat schodek

Podle Dufka se rozpočet vyvíjí dobře, a není proto nutné držet státní dluh v příštím roce na 100 miliardách korun. Mohl by prý být na úrovni tří procent HDP, což by odpovídalo částce o zhruba 15 až 20 miliard vyšší.

"My si myslíme, že tyto finanční prostředky by měly být dány na podporu vývozu potravin, případně i na výstavby dálnic a železnic nebo podpořit české zdravotnictví," uvedl šéf asociace.

Ta bude mít své zástupce i v expertním týmu k dopadům sankcí, jehož vznik dnes oznámila vláda. "Musíme si počkat, co ten tým navrhne a jaké budou ekonomické možnosti České republiky," poznamenal Dufek.

Dufek pochválil zvýšení minimální mzdy

Kromě ruského embarga na vývoz potravin odboráři s premiérem mluvili o chystaném zvýšení minimální mzdy. "Mám velikou radost, pokud to bude 700 korun, protože tady máme sedmiletý deficit, který tady pravicové vlády vytvořily," uvedl Dufek.

Se Sobotkou zástupci asociace řešili také zákon o obecném referendu a vyžádali si od vlády hlavní teze připravované normy dopředu, aby se k nim mohli vyjádřit. K dalším tématům schůzky patřilo otevírání trhu v železniční dopravě či zdanění osob samostatně výdělečně činných. Zde se odboráři se Sobotkou podle Dufka shodli, že by podnikatelé měli platit stejné poplatky, jaké platí ve zdravotním pojištění zaměstnanci.

Reklama

Výběr článků

Načítám