Hlavní obsah

Sankce připraví české firmy o 2,5 miliardy, výpadek ruské ropy bychom pocítili

Sankce Evropské unie vůči Rusku podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD) povedou k poklesu tržeb českých firem o asi 2,2 miliardy korun a k ohrožení 700 pracovních míst. Odvetné sankce Ruska pak ohrozí tržby ve výši 300 miliónů korun a 130 pracovních míst. Uvedl to v pátek na tiskové konferenci po jednání s premiérem a dalšími ministry.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vláda zřídí tým, který bude monitorovat dopad sankcí na ČR. Budou v něm zástupci úřadu vlády, ministerstva financí, zahraničí, průmyslu a zemědělství.

Transněft: Za ropu si připlatí nejvíc ČR a SR

Pokud se Ukrajina odhodlá zastavit dopravu ruské ropy přes své území, budou si muset Evropané za tuto strategickou surovinu kvůli přesměrování tras připlatit, nejvíce pak obyvatelé České republiky a Slovenska. V reakci na slova ukrajinského premiéra Arsenije Jaceňuka to v pátek podle agentury Interfax oznámil ruský monopolní provozovatel ropovodů Transněfť.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Jaceňuk upozornil, že sankce mohou zastavit „všechny typy tranzitu od přeletů letadel až po přepravu nerostných zdrojů“. [celá zpráva]

Mládek: S plynem si poradíme, s ropou je to horší

Případné ukrajinské zastavení tranzitu plynu z Ruska do Evropy by se podle ministra Mládka ČR nedotklo. "Díky tomu, že existují plynovody Nordstream, Opal a Gazela, je Česká republika v zásadě schopna importovat ruský plyn jinými kanály, než je tranzit přes Ukrajinu," uvedl Mládek. Podle něho je Česko schopné zásobovat plynem i sousední Slovensko.

V případě ropy by situace byla složitější, uvedl. Česko totiž potřebuje ruskou ropu kvůli struktuře svých rafinérií. Bylo by možné dovážet ji tankery z ruského černomořského přístavu Novorossijsk do italského Terstu a poté ropovodem do České republiky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám