Hlavní obsah

Nezaměstnanost zůstala stejná, přibývá ale volných míst

Aktualizováno

Nezaměstnanost v Česku v červenci zůstala na 7,4 procenta. Bez práce bylo 541 364 lidí, uvedl v pátek Úřad práce. Podle něj situaci dál ovlivňují sezónní práce a oživování české ekonomiky. Několik měsíců v řadě tak roste počet volných míst, meziročně jich je téměř o 11 tisíc víc.

Foto: David Ryneš, Novinky

Nezaměstnanost v Česku

Článek

Uchazečů o práci bylo o 4 185 víc než v červnu a o 9 732 méně než loni v červenci, uvedl úřad. Na jedno volné místo v červenci připadalo v průměru 10,6 uchazečů.

Analytici odhadovali nárůst nezaměstnanosti na 7,5 procenta.

Nezaměstnanost klesá od ledna, kdy dosáhla 8,6 procenta a bez práce bylo 629 274 lidí, nejvíc v historii Česka. V dalších měsících může počet lidí bez práce zvýšit kromě absolventů škol i postupný útlum sezónních prací. Pokud ale nezaměstnanost poroste, nepředpokládá Úřad práce, že se republika dostane na loňské hodnoty, uvedla jeho ředitelka Marie Bílková.

Foto: David Ryneš, Novinky

Nezaměstnanost v regionech

Nejvyšší míra nezaměstnanosti zůstává dlouhodobě v Ústeckém kraji, aktuálně činí 10,8 procenta, tedy stejně jako v červnu. Druhá nejvyšší nezaměstnanost je v Moravskoslezském kraji, 9,9 procenta. To je o 0,1 procentního bodu víc než o měsíc dřív. Nejnižší podíl nezaměstnaných mezi kraji je tradičně v Praze, nyní 5,4 procenta.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám