Hlavní obsah

Češi pijí víc piva než loni, oblíbené jsou ovocné mixy

Výroba piva v Česku vzrostla v prvním pololetí meziročně o tři procenta. Produkce pivních mixů, která se loni propadla o 40 procent, v pololetí letošního roku vzrostla o 14 procent. Výsledky ve čtvrtek poskytl Český svaz pivovarů a sladoven.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Ilustrační foto

Článek

Na českém trhu se prodalo meziročně o 175 tisíc hektolitrů piva více a vyvezlo se o 51 tisíc hektolitrů piva více než za stejné období loňského roku.

Více než desetiprocentní růst poptávky po pivních mixech, tedy nápojů smíchaných z piva a ovocných šťáv, také označovaných jako radlery, připisují pivovarníci letošnímu teplému počasí.

Oblíbené cidery

Na trhu roste obliba tzv. ciderů, které některé pivovary také vyrábí či prodávají, nápoj však nepatří mezi piva.

"Vedle pivních mixů vzniká nový segment mírně alkoholických nápojů cider, který si díky masivní reklamní podpoře určitě najde své příznivce," podotkl výkonný ředitel svazu Vladimír Balach. Cider je alkoholický nápoj, který vzniká kvašením jablečného moštu.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz

České pivovary loni uvařily 19,3 miliónu hektolitrů piva, o 0,6 procenta meziročně více. Zatímco domácí spotřeba meziročně klesla o 1,1 procenta, vývoz vzrostl meziročně o devět procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám