Hlavní obsah

Růst průmyslu zrychlil, táhnou ho automobilky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Růst českého průmyslu v červnu zrychlil na 8,1 procenta z květnových 2,5 procenta. Nejvíc k tomu přispěla výroba automobilů, uvedl ve středu Český statistický úřad (ČSÚ). Produkce motorových vozidel meziročně přidala 15,1 procenta.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průmyslová výroba

Článek

Hodnota nových zakázek v průmyslu oproti loňsku vzrostla o 15,8 procenta, také v tomto případě nejvíc přispěli výrobci motorových vozidel.

„I když se průmyslu v souhrnu daří, tak to zdaleka neplatí o všech odvětvích. Růst táhnou především automobily a elektronika včetně počítačů. S poklesem produkce naopak bojuje energetický průmysl, těžba a ve srovnání s automobily zaostává i strojírenství,” řekl Novinkám analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Tato skutečnost je podle něj dobře patrná i z údajů o tržbách a nových zakázkách. Nejvyšší nárůst tržeb mají automobilky, podobně je tomu u objemu nových zakázek.

„O sílící domácí poptávce svědčí rostoucí objem domácích zakázek,” dodal Novák.

Mzdy v průmyslu stouply o tři procenta

Průměrný počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci v průmyslu se v červnu meziročně zvýšil o 1,7 procenta. Průměrná měsíční nominální hrubá mzda těchto zaměstnanců proti loňsku vzrostla o 3,1 procenta na 26 960 korun.

V květnu rostla průmyslová výroba vůbec nejslabším tempem od začátku roku. "Průmysl jako motor české ekonomiky možná začíná vykazovat známky opotřebení," uvedl tehdy analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský.

Reklama

Výběr článků

Načítám