Hlavní obsah

Egypt se chystá podél Suezského průplavu vybudovat nový kanál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Egypt

Egypt vybuduje nový kanál podél Suezského průplavu, který propojuje Středozemní a Rudé moře. Odhady ceny projektu jsou vyčísleny na čtyři miliardy dolarů (zhruba 82,5 miliard Kč). Informaci přinesl v úterý úřad, který spravuje Suezský průplav.

Foto: Profimedia.cz

Suezský průplav patří k nejrušnějším námořním trasám na světě.

Článek

"Tento gigantický projekt znamená vytvoření nového Suezského průplavu souběžného s nynějším kanálem v celkové délce 72 kilometrů," uvedl šéf úřadu Muháb Mamiš v projevu vysílaném státní televizí. Podle agentury Reuters také naznačil, že nynější Suezský průplav, který měří 163 kilometrů, by mohl být v rámci nového projektu prodloužen.

Suezský průplav byl otevřen 17. listopadu 1869 a je jednou z nejrušnějších námořních cest na světě. Představuje mimo jiné důležitou trasu pro dodávky ropy z Blízkého východu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Průplav je společně s turistikou a vývozem ropy i plynu nejdůležitějším zdrojem deviz pro Egypt. Roční příjmy plynoucí z provozování průplavu se pohybují kolem pěti miliard dolarů.

Reklama

Výběr článků

Načítám