Hlavní obsah

Krachy ruských cestovek pokračují. Padla pátá za tři týdny

• Aktualizováno

V Rusku v úterý oznámila úpadek další cestovní kancelář, nejméně pátá za poslední tři týdny. Bankrot společnosti IntAer, která se řadí do druhé desítky největších ruských cestovek, byl podle jejího vedení způsoben pádem kurzu rublu a „negativní politickou situací”. V zahraničí zůstaly další tisíce ruských turistů.

Foto: Profimedia.cz

Klienti zkrachovalých ruských cestovních kanceláří Labirint a Ideal-Tur.

Článek

Složitou situaci ruských cestovních kanceláří vyvolaly sankce, které proti Rusku zavedla Evropská unie a Spojené státy za podporu ukrajinských separatistů a za anexi Krymu. Kroky Západu těžce dolehly na ruskou měnu, zrušení leasingových smluv na pronájem letadel zkomplikovalo dopravu ruských turistů do zahraničních letovisek a protiruské nálady v řadě destinací vzaly Rusům chuť trávit dovolenou v cizině.

Zřejmě největší pohroma postihla cestovní kancelář Labirint, která ohlásila úpadek minulou sobotu. V zahraničí měla více než 25 tisíc klientů, z nichž většina zatím marně čeká na zajištění dopravy zpět domů. Nejvíc turistů se bez pomoci ocitlo v Řecku, Egyptě, Tunisku, Španělsku a Turecku.[celá zpráva]

Seznam „nepřátel”

Klienti Labirintu si podle ruského serveru Lenta stěžují na nedostatečnou vstřícnost místního hotelového personálu, který údajně nejeví zájem Rusům ve složité situaci pomoci. Vedení ruského Sdružení cestovních kanceláří už sestavilo "černý seznam" zahraničních hotelů a partnerských cestovních kanceláří, které ve vztahu k Rusům neprojevují dostatečnou vstřícnost. Na seznamu jsou prý už desítky položek.

Ruské cestovní kanceláře jsou ze zákona pojištěny, ale výplata pojistného není podle ruských médií bez komplikací. Například cestovní kancelář Něva, která zkrachovala v polovině července, byla pojištěna na částku 454 miliónů rublů (asi 261 miliónů korun) u pojišťovny Voschožděnije. Peníze jsou ale v nedohlednu a po vedení pojišťovny policie vyhlásila celostátní pátrání.

Ruský vyšetřovací výbor, což je hlavní policejní instituce pověřená vyšetřováním federálních trestných činů, se rozhodl podrobit pečlivému zkoumání finanční aktivity společností Labirint a Něva. Podle ruského tisku existují známky toho, že vedení obou cestovních kanceláří se dopouštělo podvodů. Vyšetřování prý chtějí ruští policisté zahájit i v případě dalších cestovních kanceláří.

Dopad i na Česko

Podle poradenské společnosti Mag Consulting se krachy ruských cestovek mohou odrazit v dalším poklesu příjezdů Rusů do Evropy. "Lze očekávat, že v následujících týdnech dojde v důsledku krachu cestovních kanceláří k dalšímu omezení nákupu zahraničních dovolených, což se projeví dalším poklesem příjezdů Rusů i do České republiky," uvedl analytik cestovního ruchu Jaromír Beránek.

Ruským úředníkům a pracovníkům velkých podniků bylo podle něj doporučeno, aby trávili letní dovolenou na Krymu, což vede rovněž k omezení výjezdu Rusů do zahraničí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám