Hlavní obsah

Policie obvinila pět lidí kvůli exportnímu úvěru do Číny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Protikorupční policie obvinila pět lidí v souvislosti se schválením úvěru od České exportní banky na obchodní projekt v Číně. Česku tak měli způsobit škodu ve výši 221 miliónů korun, uvedlo Vrchní státní zastupitelství v Praze. Jeho šéfka Lenka Bradáčová České televizi řekla, že mezi stíhanými osobami jsou členové vedení banky.

Foto: Choi Bu-Seok, Reuters

Ilustrační snímek

Článek

"Police prověřuje řadu projektů, které byly spolufinancovány exportní bankou, a v rámci tohoto prověřování bylo teď zahájeno stíhání pro další skutek. Jediné co mohu potvrdit, je to, že se to týká i osob z vedení bank," řekla ČT Bradáčová.

Pětice čelí stíhání pro trestné činy porušování povinnosti při správě cizího majetku a porušování závazných pravidel hospodářského styku.

"Trestných činů se měli dopustit v souvislosti se schválením úvěru od České exportní banky ve výši 12 miliónů amerických dolarů v rámci podpořeného financování na obchodní projekt v Číně," napsal bez dalších podrobností státní zástupce Zdeněk Matula.

Žalobce trestné činy kvalifikoval podle starého trestního zákona, což znamená, že jejich spáchání spadá před 1. leden 2010. Obviněným hrozí dva až osm let vězení.

V květnu informovalo vrchní státní zastupitelství o jiném obvinění souvisejícím s úvěrem od České exportní banky. Kauza se týká stavby luxusních apartmánů v Tunisku. Dva lidé jsou stíháni pro úvěrový podvod, kterého se měli dopustit právě vylákáním půjčky ve výši 308 miliónů korun od banky. Třetí člověk byl obviněn z porušování povinnosti při správě cizího majetku a z porušování závazných pravidel hospodářského styku, protože údajně při poskytnutí úvěru nepostupovali obezřetně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám