Hlavní obsah

Rozpočet skončil v červenci s nejvyšším přebytkem od roku 2008

Přebytek státního rozpočtu ke konci července stoupl na 4,5 miliardy korun z červnových 1,5 miliardy korun. Loni ke konci července skončil rozpočet se schodkem 27,6 miliardy korun. Informovalo o tom v pátek ministerstvo financí.

Foto: David Ryneš, Novinky

Saldo státního rozpočtu

Článek

Jde o nejlepší průběžný výsledek hospodaření od roku 2008. Státní pokladna byla letos zatím v minusu jen ke konci května. Na celý letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 112 miliard korun.

Celkové příjmy rozpočtu stouply meziročně o 40,4 miliardy na 670,3 miliardy korun. Daňové příjmy bez pojistného na sociální zabezpečení stouply o 25,7 miliardy korun na 331,7 miliardy korun.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Výdaje rozpočtu meziročně stouply o 8,3 miliardy korun na 665,8 miliardy korun. Na sociálních dávkách stát vydal z rozpočtu ke konci července 238,5 miliardy korun, což je meziroční růst o 7,5 miliardy korun.

Roste výběr DPH

Inkaso DPH ke konci července stouplo meziročně o více než osm procent na 137,6 miliardy korun. Pozitivní vliv na inkaso daně mají podle ministerstva financí i zavedená opatření pro boj s daňovými úniky, mezi které patří například zavedení povinnosti kauce pro obchodníky s pohonnými hmotami.

Na růstu výběru spotřební daně o 5,3 miliardy na 78,8 miliardy korun se podílelo zejména inkaso daně z tabákových výrobků. To činilo 29,3 miliardy korun a meziročně vzrostlo o 4,3 miliardy Kč. Relativně vysoké plnění souvisí s předzásobením tabákovými výrobky kvůli zvýšení sazeb tabákových výrobků od 1. ledna.

Reklama

Související témata:

Související články

Rozpočet se vrátil do přebytku

Státní rozpočet se v červnu vrátil do přebytku, který ke konci měsíce činil 1,5 miliardy korun. Meziročně si rozpočet polepšil, loni byl totiž ke konci června...

Výběr článků

Načítám