Hlavní obsah

Hygienici zpřísnili kontroly kvality zmrzliny

Novinky, tov

Hygienici letos provedli ve 420 provozovnách kontrolu zdravotní nezávadnosti a podmínek výroby zmrzliny. Uložili zatím 44 pokut ve výši 104 tisíc korun. Nově se kontroly rozšířily o sledování používaných barviv při výrobě zmrzliny. Informoval o tom hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Ve více než třiceti případech kontroloři zavedli opatření, jako například pozastavení výroby zmrzliny, nařízení provedení sanitace nebo vyřazení polotovarů pro výrobu zmrzliny.

Jako nevyhovujících z hlediska mikrobiologického bylo hodnoceno 60 vzorků, zejména z hlediska přítomnosti mikroorganismů znamenajících nedodržení základních hygienických požadavků.

V případě použití barviv bylo jako nevyhovujících hodnoceno 13 vzorků zmrzlin, zejména díky přítomnosti nepovolených barviv v polotovarech pro jejich výrobu.

Loni dostali výrobci zmrzliny celkem 74 pokut v celkové výši téměř 150 tisíc korun.

„Dvakrát byl dán příkaz k likvidaci směsi a pasty na výrobu zmrzliny s prošlou dobou spotřeby a  jednou příkaz ke změně vstupních surovin, ve 14 případech bylo nařízeno ukončení výroby zmrzliny, ať již celkový provoz nebo pouze závadný druh, anebo pozastavení výroby a prodeje do odstranění zjištěných nedostatků,“ uvedl hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám