Hlavní obsah

České dráhy dostaly z evropských dotací 2,86 miliardy korun

Novinky, Tomáš Volf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejvíce peněz z evropských dotací čerpaly od roku 2008 z firem České dráhy (ČD) a pražský Dopravní podnik (DPP). Z institucí stojí v čele žebříčku vyplacených dotací Ředitelství silnic a dálnic ČR. Významné evropské dotace čerpaly i některé nemocnice a školy. Vyplývá to ze statistiky společnosti Imper CZ.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Největší domácí železniční dopravce dostal z evropských strukturálních fondů v uplynulém programovém období od ledna 2008 do letošního června vyplaceno 2,86 miliardy korun, DPP 1,4 miliardy. Dohromady ale obě firmy získaly pouhé procento ze 422 miliard korun, které v uvedeném období čerpaly české firmy a instituce.

Do první desítky mezi firmami se dostaly liberecký VÚTS, který se věnuje vývoji strojů a zařízení nejen pro textilní průmysl, a Centrum výzkumu Řež, zaměřené hlavně na jadernou energetiku, a vodárenský svaz měst a obcí VKMO. Téměř půl miliardy korun z EU získaly také nemocnice v Kladně (485 miliónů) a Českých Budějovicích (456 miliónů).

Společnost Imper vychází při sledování čerpání dotací převážně z veřejně dostupných zdrojů, např. z údajů od ministerstva pro místní rozvoj (MMR).

V čele žebříčku z hlediska celkové hodnoty vyplacených dotací stojí Ředitelství silnic a dálnic ČR (62,5 miliardy, téměř 15 procent z celku) následované Správou železniční a dopravní cesty. S výrazným odstupem obsadilo třetí místo ministerstvo práce a sociálních věcí. Vyšší dotace než třeba zmíněné České dráhy čerpalo také několik vysokých škol.

Čerpání dotací v ČR leden 2008 – červen 2014
Firma/instituceVyplaceno (mld. Kč)Z celku (%)
Ředitelství silnic a dálnic ČR62,5914,8
Správa železniční dopravní cesty41,609,8
Ministerstvo práce a sociálních věcí9,402,2
Masarykova univerzita7,011,7
Univerzita Palackého v Olomouci5,321,3
České dráhy2,860,7
Dopravní podnik hl. m. Prahy1,400,3
Zdroj: Imper CZ, vybrané firmy/instituce

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám