Hlavní obsah

Policie provedla razii ve Slovenských elektrárnách

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

U největšího výrobce elektřiny na Slovensku ve Slovenských elektrárnách se uskutečnila ve středu rozsáhlá policejní razie. Podle policejního prezidenta Tibora Gašpara zajišťovali policisté doklady a data v počítačích, které souvisí s trestnými činy.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Slovenská jaderná elektrárna Mochovce

Článek

„Policie vykonává od 30. června trestně-procesní vyšetřování ve věci podezření ze dvou trestných činů, a to porušení povinnosti při správě cizího majetku a zkreslování údajů v hospodářské obchodní evidenci,“ uvedl Gašpar. Zatím není jasné, jakého období existence podniku se policejní vyšetřování týká.

„Jsou jen dvě možnosti, proč policie vykonala akci ve Slovenských elektrárnách. Buď souvisí s privatizací z období premiéra Mikuláše Dzurindy, což je málo pravděpodobné, nebo souvisí s možnou aktuální výměnou vlastníka,“ řekl bezpečnostní analytik Milan Žitný.

Většinový 66procentní podíl Slovenských elektráren vlastní italský Enel. V posledním období se objevily informace, že Enel chce svůj podíl prodat. O slovenské elektrárny se dlouhodobě zajímá i ČEZ.  [celá zpráva]

Razie na pobočkách i v jaderných elektrárnách

Menšinovým 34procentním vlastníkem Slovenských elektráren je stát. „Máme informace, že ve Slovenských elektrárnách proběhla policejní razie,“ uvedla mluvčí ministerstva hospodářství Miriam Žiaková.

Mluvčí Slovenských elektráren Jana Burdová potvrdila, že podnik vyšel policii ve všem vstříc. Policejní akce měla proběhnout kromě centrály firmy také v pobočkách v Prievidzi, v Trenčíně a v jaderných elektrárnách Jaslovské Bohunice a Mochovce.

Privatizace Slovenských elektráren se uskutečnila v roce 2006. Enel se zavázal, že dokončí dva bloky jaderné elektrárny v Mochovcích. Zatím se tak nestalo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám