Hlavní obsah

Instantní čaj bez čaje zakázala inspekce

Novinky, tov

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala prodej dvou šarží instantních čajů od společnosti LN GROUP, s.r.o. z Dolan na Olomoucku. Firma uváděla na výrobcích až desetinásobně vyšší podíl čajového extraktu, než jaký odpovídal skutečnosti. Informoval o tom mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Foto: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Zakázané instantní čaje

Článek

"Vzhledem k tomu, že údaj uvedený na obalu výrobku uvádí spotřebitele v omyl, inspekce uložila zákaz uvádět závadné šarže do oběhu a s výrobcem zahájí správní řízení o uložení pokuty," uvedl Kopřiva.

Problémy, které inspektoři odhalili, se týkají čaje Instant tea LESNÍ PLODY (WILD BERRIES) v balení 400 g, s označením data minimální trvanlivosti do 23. 11. 2015 a Instant tea CITRON v balení 400 g, s označením data minimální trvanlivosti do 5. 3. 2015.

Na obalu výrobce uvedl v obou případech informaci pro spotřebitele - extrakt z černého čaje 0,25 procenta, laboratorní analýza ale potvrdila přítomnost extraktu z černého čaje maximálně v množství 0,02 procenta.

„Nápoj připravený dle návodu na obalu předmětných šarží výrobků obsahuje látky charakteristické pro čaj v množství minimálně o dva řády nižším, než černý čaj připravený ze sáčku, který v průměru obsahuje 100 – 300 miligramů kofeinu v jednom litru čaje,” dodal mluvčí.

Reklama

Související témata:

Související články

Kontrola medu v obchodech: Katastrofa

Při kontrole medu v maloobchodní síti neuspělo v testech Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) 60 procent vzorků, zatímco loni nevyhověla polovina....

Inspekce odhalila ošizené doplňky stravy

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) opakovaně zjišťuje závažné formy falšování doplňků stravy. Aktuálně zjistila tři doplňky, v jednom z nich...

Výběr článků

Načítám