Hlavní obsah

Důchodci ve zbankrotovaném Detroitu si snížili penze

Novinky, tov

Důchodci v americkém městě Detroit drtivou většinou odhlasovali snížení penzí, které je klíčovým krokem z bankrotového režimu. Informovala o tom agentura AP. Detroit patří k největšímu zkrachovalému městu v americké historii.

Foto: Joshua Lott, Reuters

Muž prochází kolem graffiti v Detroitu.

Článek

Důchodcům klesnou penze o 4,5 procenta a přijdou o pravidelné navyšování kvůli inflaci. Pro hlasovalo 73 procent. Policisté a hasiči v důchodu přijdou jen o část ročního navyšování podle životních nákladů. Souhlasilo 82 procent.

V srpnu bude soud rozhodovat o tom, zda jsou plány města na opuštění bankrotového režimu uskutečnitelné a spravedlivé pro všechny věřitele.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Rebecca Cook, Reuters

Kolébka a někdejší centrum amerického automobilového průmyslu dluží 18 miliard dolarů.

„Hlasování ukázalo velkou podporu plánům města na úpravu dluhů a na investice potřebné k zajištění základních služeb a k postavení Detroitu na pevné finanční základy," řekl The Detroit News krizový správce Kevyn Orr.

Schválení důchodových škrtů spouští záchranný program za 816 miliónů dolarů od státu Michigen, nadací a Detroitského institutu umění. Peníze mají zabránit výprodeji kulturních památek města a předejít ještě většímu snížení důchodů. Musí s tím ale souhlasit soudce.

Detroit, který se v minulosti proslavil jako kolébka a centrum amerického automobilového průmyslu, dluží desítkám tisíc držitelů dluhopisů a dodavatelským firmám celkem 18 miliard dolarů (366 miliard korun).

Reklama

Související témata:

Související články

Argentina má 30 dní na dohodu s věřiteli

Argentina má počínaje úterým 30 dní na vyřešení sporu s věřiteli, kteří se po jejím státním bankrotu v letech 2001 a 2002 odmítli zapojit do restrukturalizace...

Výběr článků

Načítám