Hlavní obsah

Seznamy v obchodech nebudou řešit původ surovin, tvrdí ministerstvo

Novinky, Tomáš Volf

Seznam pěti zemí, který bude od nového roku viset v supermarketech, možná pomůže českým výrobcům, kupující z nich ale pravdivý obrázek o původu prodávaných potravin nezjistí. Nezkoumá totiž původ surovin.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Nová informační povinnost v novele zákona o potravinách nemá poskytovat informace o zemi původu potravin, ale o tom z jakých zemí obchodník potraviny odebírá, s kým dělá obchod,“ řekl Novinkám mluvčí ministerstva zemědělství Hynek Jordán.

Obchodníci podle něj nebudou vycházet z informace o zemi původu uvedené na potravině, která není povinná pro všechny potraviny, ale rozhodující bude v jaké zemi je potravina nakoupena. Uvádět se bude pět prvních zemí podle podílu tržeb těchto potravin na celkových tržbách obchodu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Jen velké řetězce

Prezident Miloš Zeman novelu zákona o potravinách podepsal začátkem července. Povinnost zveřejňovat seznam zemí se nebude vztahovat na malé obchody, ale jen prodejce s ročními tržbami nad pět miliard korun.

„Předběžně jsme byli ministerstvem zemědělství informováni, že pro prvních pět zemí uváděných na prodejnách to bude země dodavatele, nicméně doposud nebylo potvrzeno vyhláškou,“ řekla Novinkám Judita Urbánková, mluvčí společnosti Ahold, provozovatele obchodů Albert.

Podíl českých výrobků v řetězcích na rozdíl od jejich deklarací, trvale klesá.
mluvčí Potravinářské komory Dana Večeřová

Kdy bude znění vyhlášky k dispozici, ministerstvo na dotaz neupřesnilo. Pouze uvedlo, že se o znění diskutuje a vyhláška vstoupí v platnost stejně jako novela zákona od ledna 2015.

Maso z Polska, salám z Česka

„Záměrem je skutečně pouze vyznačit pro spotřebitele v jakých zemích obchodník nakupuje. Vyhláška pravděpodobně upraví, jak bude toto zajištěno technicky,” řekla Novinkám mluvčí Potravinářské komory ČR Dana Večeřová.

Například salám vyrobený z polského vepřového českou firmou tak bude počítán jako český.

„Ano, bude to Česko. Změnu lze očekávat až po zavedení povinného značení původu masa, ale i poté bude výrobek vyroben v Česku, pouze bude muset být deklarován původ suroviny Polsko,“ vysvětluje Večeřová.

Po ovoci i maso

Zatím je v celé EU povinné označování původu u čerstvého ovoce a zeleniny a hovězího masa. Od dubna 2015 by měl být uváděn podle nové evropské legislativy původ a země porážky i u dalších druhů masa. Na seznamu, který je více na očích než popisky u masa v regálech, se to ale z výše uvedených důvodů neprojeví.

Seznamům na prodejnách tak většinou bude dominovat Česko, za kterým se budou střídat v různém pořadí Německo, Polsko, Slovensko a ještě jedna země.  Pro některé zákazníky může hrát roli případné vysoké umístění Polska na seznamu, protože pověst polských potravin utrpěla kvůli několika skandálům. Podle údajů statistiků proto v posledních dvou letech roste podíl Německa na dovozech potravin právě na úkor dovozů z Polska.

Potravináři považují seznamy za přínosné i v této formě.

„Důležitý je také meziroční vývoj, který bude možné sledovat. My tvrdíme, že podíl českých výrobků v řetězcích na rozdíl od jejich deklarací, trvale klesá. A značení, bude-li dostatečně přehledné a výrazné a osloví zákazníky, zapadá jako další součást do podpory prodeje českého zboží,“ dodala Večeřová.

Reklama

Související články

Polských potravin míří do Česka zase víc

Oproti loňsku dováží polské firmy do Česka víc potravin. Konkrétně od začátku roku v porovnání se stejným obdobím loni o více než patnáct procent. Zesílil taky...

Výběr článků

Načítám