Hlavní obsah

Zóna na Barboře u Karviné má problémy, CzechInvest chce další průzkum

Právo, Jiří Tomaškovič

Optimistické vize o tom, že připravovaná průmyslová zóna Nad Barborou dá práci nezaměstnaným z Karvinska, kterých je tam více jak 22 tisíc, dostává trhliny. Státní agentura CzechInvest, která je zodpovědná za nabízení zóny investorům, požaduje další průzkum pod zónou. Mimo jiné proto, aby vyloučila možné negativní vlivy poddolování.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Karviná už jednu průmyslovou zónu má v Novém Poli, ta už je ale plně obsazená. Proto nutně potřebuje další.

Článek

„Báňský znalecký posudek, který popíše způsoby a metody dobývání černého uhlí v lokalitě a vliv této činnosti na povrch z hlediska historického i budoucího, už je zpracováván,“ uvedl náměstek hejtmana Martin Sikora (ČSSD). „Na základě již provedených studií jsme ale stále přesvědčeni, že toto území je pro vybudování průmyslové zóny vhodné,“ dodal.

Stát má na přípravu zóny poskytnout dotaci 750 miliónů korun, které Moravskoslezský kraj ušetřil při budování zóny v Nošovicích. Peníze budou pro Barboru připravené ještě něco přes rok, pak mohou jít kamkoliv jinam v České republice.

„Ukončení programu, ze kterého hodlá Moravskoslezský kraj čerpat státní dotaci, je zatím stanoveno na konec roku 2016. Proto by realizace neměla být požadavky Agentury CzechInvest a ministerstva průmyslu a obchodu ohrožena,“ řekl Sikora.

CzechInvest  doporučuje zónu zmenšit

Ředitel agentury Ondřej Votruba ovšem v České televizi uvedl, že pokud by se nějakým způsobem zjistilo, že zóna není stabilní, mohlo by to dotaci ohrozit. „Zřejmě bude vše v pořádku, nicméně si musíme být zcela jisti,“ upozornil Votruba.

Podle mluvčí CzechInvestu Petry Menclové si agentura vyžádala geologický průzkum a nový báňský posudek proto, aby byly státní peníze vynaloženy účelně a efektivně. „Chceme, aby tato zóna byla do budoucna opravdu vhodná pro investory. Je v zájmu nejen Moravskoslezského kraje ale i českého státu, aby nová pracovní místa v této oblasti vznikala,“ řekla Menclová.

CzechInvest ovšem zároveň kraji doporučil, aby zóna byla z původních sto hektarů zmenšena na třicet. Toto doporučení například primátor Karviné Tomáš Hanzel (ČSSD) jednoznačně odmítá. „Vůbec si nedokážu představit, že by plány na vytvoření nové průmyslové zóny nevyšly. Nejen Karviná, ale celé Karvinsko nutně potřebují v dohledné době novou práci pro lidi ne v řádu desítek, ale tisíců nových míst v jiném odvětví, než je těžba. Nabídnout rychle lidem práci mimo hornictví je prostě nezbytné,“ upozornil Hanzel.

Podle mluvčího společnosti RPG Petra Handla, která v areálu bývalého Dolu Barbora vlastní nejvíce pozemků, další průzkum jen potvrdí to, co už je známo. „Veškeré podklady, které se dosud zpracovávaly, prokazovaly vhodnost této lokality pro vznik zóny. Navíc, nedaleko jsou další dvě zóny, v areálu Dolu František v Horní Suché a druhá v areálu Dolu Dukla, které vznikaly podobně v areálu šachet. Pokud na těchto dvou místech vzniknout mohly, nevidíme důvod, proč by na Dole Barbora zóna vzniknout nemohla,“ řekl Handl.

Podle předběžného odhadu, který si kraj nechal zpracovat, by případný další průzkum území neměl přesáhnout částku 700 tisíc korun a trvat by mohl asi tři měsíce.

Reklama

Výběr článků

Načítám