Hlavní obsah

Dukovany potřebují nový blok, řekl Mládek

Jeden z plánovaných nových jaderných bloků by mohl vzniknout v jaderné elektrárně Dukovany. Po středeční návštěvě premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) na ministerstvu průmyslu a obchodu (MPO) to uvedl jeho stranický kolega ministr Jan Mládek.

Foto: ČR obchodu a průmyslu Ministerstvo, ČTK

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (pravo) s premiérem Bohuslavem Sobotkou

Článek

„Zdá se být téměř konsensus, asi se už nevrátíme k výstavbě obou bloků v Temelíně, ale spíše to vypadá, že by byl jeden blok v Temelíně a jeden blok v Dukovanech," řekl Mládek.

„Rádi bychom zachovali lokalitu v Dukovanech jako jadernou elektrárnu,” řekl Mládek. Dukovany nyní žádají o povolení k provozu do roku 2025 a vláda počítá i s dalším prodloužením až do roku 2035, do kdy by měl být nový reaktor hotov.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Jak pro Novinky upřesnil mluvčí Dukovan Petr Spilka, první blok má povolení pouze do konce roku 2015, druhý blok do roku 2016, třetí a čtvrtý blok shodně do konce 2017. „Důležitý je hlavně ten první blok, který nastaví podmínky, pak už půjdeme po vyšlapané cestě,” řekl Spilka.

Dostavba Temelína nejasná

Odmítnutí poskytnutí garance ze strany vlády vedlo ČEZ v dubnu ke zrušení tendru na dostavbu Temelína, který počítal se dvěma novými bloky.

"V tuto chvíli není rozhodnuto nic v tom smyslu, jestli to bude stavět ČEZ, nebo nějaký státní podnik, nebo joint venture, to je všechno předmětem debat," dodal ministr průmyslu.

Mládek nicméně uvedl, že stát bude jadernou energetiku rozvíjet. Na začátku příštího roku by měl být podle Sobotky připraven návrh nové Státní energetické koncepce, kterou připravují resorty průmyslu a financí. Vláda o ní bude jednat do konce letošního roku.

Sobotka zavítal na MPO v rámci své bilanční cesty po resortech. Minulý týden byl na ministerstvech kultury a školství, které vedou Daniel Herman (KDU-ČSL) a Marcel Chládek (ČSSD).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám