Hlavní obsah

Banky zlepšily odhad růstu české ekonomiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká bankovní asociace (ČBA) ve své aktualizované prognóze zlepšila odhad letošního růstu tuzemské ekonomiky na 2,4 procenta. V dubnu počítala se zvýšením o 1,9 procenta. V příštím roce by měl hrubý domácí produkt stoupnout o 2,7 procenta. Vyplývá to z prognózy, kterou ve středu ČBA zveřejnila.

Foto: Škoda Auto

Tahounem ekonomiky je i nadále hlavně vývoz. Na snímku výroba ve Škoda Auto v Mladé Boleslavi.

Článek

Tahounem ekonomiky by měl zůstat vývoz, který těží z příznivé situace na hlavních trzích.

"Struktura ekonomického růstu však bude vyvážená a - oproti minulé prognóze - se v ní více projeví dopad zvyšující se investiční aktivity firemního sektoru, zejména pak růst investic do strojového vybavení a do komerčních nemovitostí," uvedl hlavní ekonom ČSOB Petr Dufek. Dalším faktorem jsou podle něj zlepšené ukazatele vývoje soukromé spotřeby.

Prognóza i nadále nepočítá s brzkou změnou měnové politiky České národní banky. Změna by podle odhadů měla přijít až později v průběhu roku 2015. Inflace by měla činit 0,8 procenta a až v průběhu příštího roku stoupnout na dvě procenta.

ČBA i přes lepší odhad růstu ekonomiky nadále letos počítá s nezaměstnaností na úrovni 7,6 procenta. Příští rok by podíl nezaměstnaných měl klesnout na 7,1 procenta.

ČBA zveřejňuje predikci pravidelně jednou za čtvrtletí. Aktuální prognóza vznikla na základě příspěvků analytiků ČSOB, České spořitelny, Raiffeisenbank, UniCredit Bank, Komerční banky, GE Money Bank a Citibank.

Ukazatel20142015
Růst reálného HDP (%)2,42,7
Podíl nezaměstnaných osob (MPSV): průměr (%)7,67,1
Míra inflace: CPI (%) průměr0,82,0
Růst bankovních úvěrů domácnostem (%)5,15
Růst bankovních úvěrů (nefinančním) podnikům5,66
Směnný kurz CZK/EUR: průměr27,427
Zdroj: Česká bankovní asociace

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám