Hlavní obsah

Budoucnost Rumunska ohrožují daňové úniky, varují odborníci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bukurešť

Daňové úniky jsou v Rumunsku natolik rozšířené, že ohrožují jeho budoucnost. Podle agentury Reuters na to v úterý upozornili členové rumunské národní rozpočtové rady, kteří politikům doporučili, aby přijali opatření potírající práci na černo a krácení daně z obratu.

Foto: Bogdan Cristel, Reuters

Obyvatelka Bukurešti kráčí po schodech ozdobených malbou rumunské umělkyně Evou Raduovou. Ilustrační snímek

Článek

Rumunsko coby druhá nejchudší země Evropské unie vybere na daních méně než 60 procent oficiálně stanovené cílové částky. Podíl daní na HDP v Rumunsku činí 32,7 procenta, v celé EU je to přitom 46 procenta.

V Rumunsku je více penzistů než plátců daní, upozorňuje rozpočtová rada, jejímiž členy jsou přední ekonomové. Stát podle nich za loňský rok přišel kvůli daňovým únikům o přibližně 100 miliard lei (620 miliard Kč), což odpovídá asi 16 procentům HDP.

"Šestnáct procent je obrovské číslo," řekl předseda rozpočtové rady Ionut Dumitru. "Ohrožuje to národní bezpečnost, budoucnost naší země," varoval.

Lidé v Rumunsku se podle ekonomů nejčastěji vyhýbají placení daně z přidané hodnoty a odhadem 1,57 miliónu osob pracuje načerno, takže neplatí daně. Jde hlavně o dopravu a stavebnictví.

Na investice moc nezbývá

V zemi s 20 milióny obyvatel je něco přes čtyři milióny daňových poplatníků a více než pět miliónů penzistů. To představuje velkou zátěž pro státní pokladnu, v níž zbývá už jen málo peněz na investice, připomíná Reuters.

Rumunský parlament tento měsíc ve snaze podpořit ekonomický růst schválil snížení odvodů na sociální pojištění pro zaměstnavatele. Tento krok je v rozporu s doporučeními Mezinárodního měnového fondu, u něhož si Rumunsko loni dohodlo záložní úvěr v hodnotě čtyř miliard eur.

Také národní rozpočtová rada upozornila, že pokud se vládě nepodaří účinněji vybírat daně, výrazně příští rok kvůli snížení sociálních odvodů vzroste rozpočtový deficit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám