Hlavní obsah

Přeživší po australském požáru mají dostat rekordní odškodnění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sydney

Nejvyšší odškodnění v dějinách Austrálie se zřejmě dočkají lidé, kteří přežili ničivý požár v roce 2009. Od elektrárenské firmy SP AusNet už dostali příslib půl miliardy australských dolarů (asi 9,5 miliardy korun).

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Žalovaná strana souhlasila s odškodněním. Právní zástupce Andrew Watson, který zastupuje žalující, dodal, že dohoda ještě vyžaduje závěrečné schválení soudu. Pak potrvá 12 až 18 měsíců, než bude odškodnění vyplaceno.

„Žádná částka nemůže nahradit těm, kdo byli poškozeni požárem, ztrátu, již utrpěli,“ řekl Watson novinářům. „Ale toto vyrovnání ve výši téměř půl miliardy představuje jistou míru spravedlnosti a kompenzaci, která zmírní finanční břemeno jejich utrpení.“

Neštěstí si vyžádalo 173 obětí

Požár v Kilmore East byl nejhorší z lesních požárů, které si v únoru 2009 v australském státě Victoria vyžádaly 173 obětí a zničily přes 2000 domů. Šlo o nejhorší přírodní katastrofu v novodobé historii Austrálie.

Více než 10 tisíc lidí včetně příbuzných obětí se kvůli požáru v Kilmore spojilo v žalobě proti společnosti SP AusNet, jejímž většinovým vlastníkem je firma Singapore Power. Hlavní žalobkyně Carol Matthewsová, jejíž syn Sam uhořel, uvedla, že požár způsobilo vadné zařízení energetické společnosti.

Právní zástupci pak dodali, že požáru, který spálil 125 tisíc hektarů, se „dalo zabránit“. Společnost SP AusNet v prohlášení uvedla, že dohody o odškodnění bylo dosaženo bez přiznání odpovědnosti firmy či kterékoli jiné strany. Podle jejího vyjádření vodič elektrického proudu, který spadl a způsobil požár, poškodil blesk.

Reklama

Výběr článků

Načítám