Hlavní obsah

Stát hodlá kvůli starším dluhům vydat dluhopisy za 671 miliard

Ministerstvo financí plánuje vydat dluhopisy za téměř 671 miliard korun. Přes 192 miliard korun chce úřad využít na úhradu schodku rozpočtu v loňském a letošním roce. Dalších 478,7 miliardy korun z dluhopisů chce ministerstvo využít na dluhy, které bude třeba splatit v letech 2015 a 2016.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš

Článek

Vyplývá to z návrhu zákona o státním dluhopisovém programu na úhradu schodku státního rozpočtu za rok 2013 a na rok 2014 a některých dluhů státu splatných v letech 2015 a 2016, který je zveřejněn na vládních internetových stránkách.

Schodek rozpočtu loni činil 81,3 miliardy korun a letos je naplánován na 112 miliard korun.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

"Emise státních dluhopisů podle tohoto zákona povede ke zvýšení státního dluhu o jmenovitou hodnotu prodaných státních dluhopisů určených ke krytí schodku státního rozpočtu, tedy nejvýše o 192,2 miliardy korun. Jmenovitá hodnota prodaných státních dluhopisů určených k úhradě splátek státního dluhu zvýší státní dluh jen dočasně," uvádí zpráva MF.

Nové dluhy zaplatí ty staré

Podle materiálu bude totiž navrhovaných 479 miliard korun využito na splacení jistin starších státních dluhopisů, které jsou v roce 2015 a 2016 splatné. Mezi ně patří například emise domácích dluhopisů z roku 2005 za 58,9 miliardy korun, emise z roku 2010 za 65 miliard korun nebo i dluhopisy v eurech, vydané v roce 2009 s pohyblivou úrokovou sazbou za 300 miliónů eur.

Ministerstvo zároveň upozornilo, že koncem května 2014 předložilo vládě návrh novely zákona o rozpočtových pravidlech, která umožňuje vydávat státní dluhopisy na úhradu rozpočtovaného schodku státního rozpočtu a na úhradu státního dluhu bez zvláštního zákona.

"Až bude tato novela účinná, nebude již třeba v těchto případech tyto zvláštní zákony přijímat, zatím to však nutné je," uvedlo MF.

Ministr financí Andrej Babiš nedávno zopakoval, že v následujících dvou letech by se měl státní dluh stabilizovat kolem 1,7 biliónu korun. V letošním prvním pololetí státní dluh klesl o 35 miliónů korun na 1,683 biliónu korun.[celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám