Hlavní obsah

Šéf České pošty Přibyl musel odstoupit kvůli střetu zájmů

– PRAHA
Právo, Jiří Novotný

Důvodem odchodu Jana Přibyla z místa generálního ředitele České pošty (ČP) byly jeho neshody s ministerstvem informatiky (MI). Přibyl totiž kromě vedení pošty zůstával i členem dozorčí rady eBanky, což Mlynářovo ministerstvo považovalo za střet zájmů.

Článek

Na neudržitelnost tohoto stavu byl Přibyl ministerstvem dlouho upozorňován, ale vždy zůstalo jen u slibů, že to bude řešit. Nakonec situace v minulém týdnu vyústila v jeho rezignaci.

České poště navíc hrozí žaloba a vysoká pokuta od Jupiter Invest za ušlý zisk kvůli neplnění smlouvy. Tu Přibyl podepsal s touto investiční společností v roce 2001," sdělil Právu dobře informovaný zdroj.

Na dotaz, zda ministr informatiky Vladimír Mlynář přiměl Přibyla k podání rezignace, odpověděla mluvčí jeho ministerstva Klára Volná: "Nevím, nebyla jsem u toho.Pravdou je, že Přibyl desátého června rezignoval dobrovolně."

Přibyl byl v čele České pošty deset let. Po jeho odstoupení Mlynář ihned jmenoval novým generálním ředitelem dosavadního předsedu dozorčí rady České pošty Karla Kratinu, aniž by vyhlásil výběrové řízení.

Z pošty bude akciová společnost

Volná to zdůvodnila chystanou transformací ČP na akciovou společnost. Návrh zákona, který má tuto přeměnu umožnit, nyní prochází připomínkovým řízením.

Vláda se jím bude zabývat na přelomu června a července. Pokud zákon schválí i parlament, měla by se ČP na akciovku přeměnit v průběhu příštího roku.

Reklama

Související témata:

Související články

Ředitel České pošty Přibyl rezignoval

Česká pošta změnila generálního ředitele. Šéf České pošty Jan Přibyl rezignoval. Novým ředitelem v pátek ministr informatiky Vladimír Mlynář jmenoval...

Výběr článků

Načítám