Hlavní obsah

Inflace klesla na rovnou nulu

Novinky, tov
Aktualizováno

Ceny v červnu meziročně ani oproti minulému měsíci nevzrostly. K nulové inflaci přispěl hlavně pokles cen potravin a nealkoholických nápojů. Informoval o tom ve středu Český statistický úřad. Nulový meziroční růst zaznamenaly spotřebitelské ceny naposledy v září 2009.

Foto: Milan Malíček, Právo

Parkoviště nákupního řetězce na snímku z 12. března 2014.

Článek

Analytici přitom odhadovali meziroční inflaci 0,2 procenta.

U potravin byl nejvýraznější propad cen u brambor, které podle statistiků proti loňsku zlevnily o 53.3 procenta, ovoce o 5,5 procenta.

Klesly také výdaje na bydlení, elektřina meziročně o více než 10 procent, zemní plyn o tři procenta. O jednotky procent ale vzrostly ceny čistého nájemného, vodného a stočného. Oproti loňsku naopak zdražily dovolené, kosmetika, alkohol, tabák a pohonné hmoty.

Foto: Novinky

"Spotřebitelé jistě ocení, že po čtyřech letech začaly konečně zlevňovat potraviny. Navíc i nadále pokračuje snižování cen telekomunikačních služeb, i když efekt loňské cenové revoluce se již z větší části vyčerpal,“ říká analytik ČSOB Petr Dufek. „Stagnace spotřebitelských cen však nejspíše nebude mít dlouhého trvání. Je pravděpodobné, že už od příštího měsíce se inflace začne opět zvyšovat, aby v závěru roku zdolala hranici jednoho procenta,“ dodal.

Očekává se reakce guvernéra ČNB Miroslava Singera. ČNB se pomocí devizových intervencí snaží bránit poklesu cen, podle jejích cílů by měla být inflace okolo dvou procent.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám