Hlavní obsah

Typický český důchodce má příjem 15 tisíc měsíčně, spočítali v Bruselu

Novinky, Tomáš Volf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeští penzisté měli loni střední čistý příjem 15 404 korun měsíčně, desátý nejnižší v Evropské unii a o víc než polovinu menší, než je průměr celé osmadvacítky. Vyplývá to z informací evropského statistického úřadu Eurostat.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Zdaleka nejnižší příjmy v EU mají důchodci v Rumunsku a Bulharsku,  kolem pěti tisíc korun měsíčně.

Příjmy českých penzistů se blíží například těm v Portugalsku, lépe než my jsou na tom také Slovinci. Nižší než v ČR mají příjmy penzisté na Slovensku, v Maďarsku, Polsku, Chorvatsku, Litvě, Lotyšsku a Estonsku. Naopak příjmy penzistů v Lucembursku či Norsku šplhají až přes 80 tisíc korun.

Za loňský rok jsou k dispozici čísla pouze u části zemí, v roce 2012 byl průměrný příjem důchodce v EU 33 126 korun. Mezi roky 2012-2013 ale nedošlo k velkým změnám, třeba penzisté v ČR si podle evropských statistiků přilepšili o necelou stokorunu.

Průměrný důchod v České republice je zhruba 11 tisíc, řada lidí si ale po odchodu do penze přivydělává.

Čisté příjmy důchodců nad 65 let ve vybraných zemích
ZeměMěsíční příjem v Kč (medián)*
Průměr EU (28 zemí)33 126
Eurozóna (18 zemí)37 680
Lucembursko84 037
Norsko82 130
Francie47 296
Německo39 896
Španělsko27 738
Portugalsko17 082
Česká republika15 342
Slovensko13 287
Maďarsko10 704
Bulharsko5 004
*Čísla uvedená v tabulce jsou střední hodnoty, které jsou podle statistiků pro srovnání přesnější. Průměry jsou proti střední hodnotě o něco vyšší, protože je vytahují extrémní hodnoty těch nejbohatších. Údaje jsou za rok 2012

„Velké rozdíly mezi zeměmi z hlediska výše platů, zejména po přepočtu na eura, se přirozeně odrážejí ve výrazných rozdílech ve výši důchodů. Samotné rozdíly mezi výší příjmů důchodců jsou však jen velmi zjednodušeným pohledem - při hodnocení a srovnávání je nutné brát v úvahu také, kolik si za to mohou koupit, kolik finančních prostředků jim zbyde po zaplacení nezbytných výdajů, především souvisejících s bydlením, za jídlo a léky a podobně,“ řekl Novinkám Jaromír Kalmus, vedoucího oddělení sociálních šetření ČSÚ.

Z tabulky příjmů penzistů počítané podle parity kupní síly je zřejmé, že rozdíly jsou menší, nicméně například příjmy důchodců v Norsku (to sice není v EU, ale Eurostat u něj stejně jako u Švýcarska statistiku počítal) jsou proti těm českým stále dvaapůlkrát vyšší.

Statistici v Bruselu sledovali příjmy a životní podmínky domácností, v daném případě důchodců nad 65 let.  Srovnávání průměrných důchodů Eurostat nevydává, kvůli velkým rozdílům v důchodových systémech jednotlivých zemí.

Reklama

Související články

Důchodový věk? Žádná práce, hybaj do penze

Nejčastějším důvodem pro odchod do penze je v Česku důchodový věk bez ohledu na schopnosti a zdravotní stav. Kvůli věku opustilo zaměstnání 81 procent lidí....

Výběr článků

Načítám