Hlavní obsah

Růst tržeb obchodníků v květnu prudce zabrzdil

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letos poprvé se maloobchod v České republice dostal do červených čísel. V květnu tržby ve srovnání s květnem loňského roku poklesly o 0,6 procenta, oproti dubnu klesly o 1,5 procenta. Po očištění o pracovní dny sice květnové tržby meziročně vzrostly, avšak o pouhých 1,1 procenta. Uvedl to v pátek Český statistický úřad.

Foto: Novinky

Tržby maloobchodu

Článek

Pokles tržeb zaznamenal v květnu zejména maloobchod s farmaceutickým a zdravotnickým zbožím, a to o 5,6 procenta. Lidé také méně utráceli za výrobky pro domácnost a za potraviny.

Nakupovali naopak víc zboží přes internet či prostřednictvím zásilkové služby. Tržby za počítačová a komunikační zařízení se v květnu meziročně zvýšily o 13,9 procenta.

„Zpomalení maloobchodu není náhodné a po silném konci loňského a začátku letošního roku bylo jen otázkou času, kdy k němu dojde, komentuje aktuální čísla analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

„Odkládané investice firem do vozových parků se promítaly do maloobchodu pozitivně, ale již duben ukázal zřetelné zpomalení a květen tuto skutečnost potvrdil. Maloobchodní prodeje aut tak narazily na své limity, dodal Novák. Analytik očekává, že ani v dalších měsících nebude růst tak silný jako zkraje roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám