Hlavní obsah

Po průtazích otevřeli na Liberecku spojnici k hranicím

Právo, Jaroslav Švehla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pět let trvala výstavba silnice I/35 z Bílého Kostela do Hrádku nad Nisou na Liberecku. V pondělí dvě hodiny po poledni tam projeli první motoristé. Otevřený, téměř osm kilometrů dlouhý úsek silnice urychlí napojení na německou dálnici A4. Stavba přišla na 1,7 miliardy korun.

BEZ KOMENTÁŘE: Nová silnice I/35 z Bílého Kostela do Hrádku nad NisouVideo: Jaroslav Švehla, Právo

 
Článek

„Jsem rád, že se nám daří postupně dokončovat jednotlivé stavby. V souvislosti se stále narůstajícím provozem na původní silnici docházelo k nehodám a po otevření silničního spojení s Polskem a SRN i ke komplikacím při průjezdu Bílým Kostelem a stížnostem místních obyvatel na hluk z dopravy. Nová silnice je klíčová hlavně pro tranzitní dopravu do Polska, Německa a odvede kamiónovou dopravu z Bílého Kostela,“ uvedl generální ředitel ŘSD Jan Kubiš.

Výstavba důležité spojnice krajského města s hranicemi s Polskem a Německem trvala přes pět let. Příčinou zdržení byly spory o výkup pozemků. Dokončit stavbu se podařilo až po jejich vyvlastnění.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Úplně první ještě před otevřením novou silnici vyzkoušel obyvatel Bílého Kostela na speciálním bicyklu.

„Od doby, kdy se na začátku 90. let začalo vymýšlet a projektovat lepší dopravní spojení Liberce směrem na německou dálniční síť, tak všem přibyly šedivé vlasy,“ připomněl hejtman Libereckého kraje Martin Půta (STAN). Podle něj nové silniční spojení přiláká do regionu investory a zvýší počet pracovních příležitostí.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Po nové silnici k polským a německým hranicím se už prohánějí auta.

Od loňského roku, kdy byl otevřen most z polského Porajówa do Žitavy, po původní silnici vedoucí přes obce Bílý Kostel a Grabštejn směřovala do Hrádku nad Nisou a na hraniční přechod do Polské republiky a SRN veškerá nákladní doprava z Liberce. Otevření nové komunikace, která těžkou dopravu odvedla, proto uvítali obyvatelé dotčených obcí.

„Největší radost mají občané Bílého Kostela. Dopravní zátěž v posledním roce byla enormní. Nedalo se tu přejít přes silnici a kvůli hluku ani v noci spát,“ řekl starosta Bílého Kostela Jiří Formánek (nez.).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám