Hlavní obsah

Rozpočet se vrátil do přebytku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státní rozpočet se v červnu vrátil do přebytku, který ke konci měsíce činil 1,5 miliardy korun. Meziročně si rozpočet polepšil, loni byl totiž ke konci června ve schodku 31,5 miliardy korun, oznámil mluvčí ministerstva financí Radek Ležatka.

Foto: David Ryneš, Novinky

Bilance státního rozpočtu

Článek

V květnu byl rozpočet ve schodku 9,5 miliardy korun, což bylo ale letos poprvé, kdy se státní kasa dostala do minusu.  Na celý letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 112 miliard korun.

Celkové příjmy rozpočtu dosáhly k 30. červnu částky 589,1 miliardy korun, což představuje meziroční nárůst o 39,2 miliardy, tedy asi o sedm procent. Výdaje státní kasy sice také v porovnání s loňskem stouply, ale pouze o 6,2 miliardy na 587,6 miliardy korun, tedy zhruba o 1,1 procenta.

Inkaso DPH vzrostlo o 7,3 miliardy a spotřební daně z tabákových výrobků o 5,1 miliardy. U inkasa DPH, které dosáhlo celkem 111,5 miliardy, pomohlo podle úřadu zavedení opatření pro boj s daňovými úniky, třeba kaucí pro obchodníky s pohonnými hmotami.

Obchodníci se předzásobili cigaretami

Inkaso daně z tabákových výrobků dosáhlo dokonce sumy 27,6 miliardy. Vysoké plnění ale souvisí s tím, že se prodejci výrobky předzásobili kvůli zvýšení sazeb.

Meziročně se značně zvýšily také příjmy z Evropské unie, a to o devět miliard na celkem 84 miliard korun. "Výrazně se projevil i únorový mimořádný příjem 8,5 miliardy korun kapitoly ČTÚ, z aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě LTE," sdělil úřad.

Největší výdajovou položkou státu jsou každoročně sociální dávky. Ve schváleném rozpočtu pro tento rok tvoří dávky zhruba dvě pětiny všech výdajů. Ke konci června bylo na sociálních dávkách vyčerpáno 239,7 miliardy korun při meziročním růstu o 1,6 miliardy. Pojistné na veřejné zdravotní pojištění, tedy platba státu za takzvané státní pojištěnce, dosáhlo částky 33,7 miliardy, což znamenalo meziroční růst o 3,1 miliardy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám