Hlavní obsah

Kdo nenahradil anonymní akcie, začne mít problémy

Novinky, tov

Od července vstupují v platnost sankce, které mají donutit zbývající držitele listinných akcií na majitele ke změně na jinou formu. Akcionáři však zatím se změnou vyčkávají. Nízký je také zájem o využití zahraničních společností, s jejichž pomocí lze soukromí vlastníka zachovat. Informovala o tom poradenská společnost Akont na základě dat firmy Bisnode.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Listinné akcie na majitele evidovalo ještě v březnu letošního roku 12 892 akciových společností, tedy 51 procent ze všech akciových společností zapsaných v obchodním rejstříku. Od té doby poptávka po změně akcií příliš nevzrostla ani přesto, že akcionáři nemohou s anonymními akciemi od 1. 7. 2014 vykonávat akcionářská práva, upozorňuje společnost Akont, která se specializuje na daňové poradenství a zakládání offshore firem.

Všechny akciové společnosti měly k poslednímu červnu povinnost podat na obchodní rejstřík návrh na zápis změny formy akcií a uvést stanovy společnosti do souladu se zákonem. Pokud tak neučinily, nemohou akcionáři vykonávat akcionářská práva: získat výplatu dividend nebo akcie prodat. Právě omezení mají akcionáře donutit, aby změnu akcií provedli.

Přes omezení však akcionáři neztrácejí vlastnická práva, akcie se tedy nestávají bezcennými. V momentě, kdy budou akcie uvedeny do souladu se zákonem mohou s akciemi opět plnohodnotně nakládat.

Firmy mají tři možnosti

Existují nyní tři možnosti, které mohou firmy využít. Nejběžnější je změna listinných akcií na majitele na listinné akcie na jméno. Pokud má společnost jediného akcionáře, bude jméno zapsáno v obchodním rejstříku, a bude tak jasné, jaká fyzická nebo právnická osoba podíl ve společnosti drží. Pokud je akcionářů více, bude v obchodním rejstříku uvedeno, že jsou vydány listinné akcie na jméno, a záznamy bude nadále evidovat přímo akciová společnost. Je však možné, že vlastníci budou identifikovatelní z dokumentů ve Sbírce listin, které jsou veřejně přístupné.

Druhou možností je zaknihování akcií v centrálním depozitáři. Akcie zanikají a jsou nahrazeny záznamem v databázi. K záznamu nemá přístup veřejnost, nicméně pro orgány státní správy jsou informace k dispozici.

Třetí variantou je uložení listinných akcií na majitele u obchodníka s cennými papíry. V tomto případě zůstává anonymní akcie zachována, ale vzniká záznam o vlastníkovi. Tento záznam je uložený u obchodníka s cennými papíry a na vyžádání je přístupný státním orgánům, nikoli veřejnosti.

Kolik změna stojí?

„Náklady na změnu akcií se pohybují v tisících až desítkách tisíc korun. Cena se odvíjí především od platných stanov společnosti. Pokud je ve stanovách například zanesena povinnost vydat inzerát v celostátním tisku, náklady na změnu akcií výrazně rostou. Pokud se akcionář rozhodne držet akcie prostřednictvím zahraniční společnosti, mohou náklady překročit i stotisícovou hranici,“ uvedl partner společnosti Akont Karel Pluhař.

Důvodů obliby anonymních akcií je několik. V prvé řadě byly anonymní akcie administrativně nejjednodušším a nejlevnějším způsobem ovládání společnosti. Vlastník se prokazoval cenným papírem, který mohl snadno prodat, předat v rámci dědictví apod. Nebylo nutné informace nikam hlásit, zapisovat.

Dalším důvodem byla anonymita vlastnictví. Pro většinu akcionářů hraje roli chránit své soukromí před sousedy, konkurenty na trhu a dalšími subjekty, které mohou informace zneužít.

Anonymním akciím ve světě odzvonilo

Na světě stále existují země, které vydávání anonymních akcií umožňují (například Marshallovy ostrovy, v procesu rušení obdoby anonymních akcií je Velká Británie). Vzhledem k tlaku vyvíjenému především ze strany Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) však lze předpokládat, že během několika málo následujících let se stanou anonymní akcie celosvětově minulostí.

Reklama

Výběr článků

Načítám