Hlavní obsah

Krokodýlí farma Babišova Agrofertu končí, o maso nebyl zájem

Krokodýlí farma podniku Agro Jevišovice na Znojemsku končí, o maso plazů prý nebyl zájem. Uvedla to v sobotu Česká televize (ČT). Porážet krokodýly začal podnik před rokem, na porážku poslal asi 160 zvířat. Velkou část masa se ale nepodařilo prodat, a tak skončila v kafilérii. Ztráty budou činit až statisíce korun. Firma patří do holdingu Agrofert, jehož majitelem je ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Foto: Sukree Sukplang, Reuters

Mládě krokodýla

Článek

Krokodýly přivezl před deseti lety podnikatel Bohumír Rada, který chtěl postavit pavilon s osmi stovkami plazů. Nezískal ale stavební povolení a zadlužené družstvo převzal Agrofert. Poté firma dlouho usilovala o vydání novely vyhlášky umožňující porážku krokodýlů, kterou nakonec stát schválil začátkem loňska. Zhruba po roce ale chov na maso končí, údajně kvůli nezájmu. "Ztráty se budou určitě pohybovat ve výši desetitisíců, možná i statisíců korun za toto maso," řekl ČT mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

Jeden z odběratelů ale televizi řekl, že krokodýlí maso ze Znojemska bylo dražší než dovážené ze zámoří. "Mysleli jsme si, že cena bude podstatně nižší než u masa dováženého z Afriky, ale ta cena byla vyšší," uvedl provozovatel pražské restaurace Mount Steak Restaurant Martin Novák. Jeho podnik se proto později vrátil opět k zahraničním dovozcům masa.

Na jevišovické farmě nyní zůstalo z původních zhruba dvou stovek krokodýlů asi 40 zvířat. Společnost si je chce nechat alespoň na ukázku pro turisty, uvedla televize.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám