Hlavní obsah

Diskriminace v Česku: Mladým závidíme věk, staré podceňujeme a přehlížíme

Právo, Jiří Vavroň

Mladí ani staří lidé to nemají v České republice lehké. Mladým často jejich věk závidíme, starší zase litujeme a podceňujeme, což staví seniory do podřízené role a snižuje to jejich sociální status. Z devětadvaceti evropských států mají s diskriminací kvůli věku Češi největší praktické zkušenosti. Vyplývá to z výsledků nedávné analýzy Hodnoty, postoje, chování, provedené v rámci projektu European Social Survey Sociologickým ústavem České akademie věd.

Foto: Profimedia.cz

Podle výsledků průzkumu třetina Čechů závidí mladým lidem především jejich věk. Z toho pramení určitá nevraživost.

Článek

Celkem 62 procent obyvatel Česka bez rozdílu data narození se v poslední době setkalo s projevy nedostatku respektu kvůli věku. A každý druhý dokonce z tohoto důvodu pocítil na vlastní kůži špatné jednání druhých. Ještě horší situace je podle analýzy u mladých Čechů ve věku 15 až 29 let. Ti zažili nedostatek respektu kvůli věku  v 70 procentech případů, senioři starší 70 let v 67 procentech případů. Špatné jednání či urážení nebo odmítnutí služeb zažili stejně často mladí jako senioři (57 procent případů).

Z mezinárodního srovnání vyplývá, že za staré považujeme spoluobčany příliš brzy a za mladé zase později.

Vnímaný konec mládí se v jednotlivých zemích Evropy liší od našeho až o 18 let, začátek stáří o 13 let. To potvrzuje, že mládí nebo stáří nejsou biologicky dané, ale definovány společenskou atmosférou, kulturou, ekonomikou, věkem odchodu do důchodu a tradicí.

Podceňování seniorů v Česku má několik důvodů. Vyplývá například z horší ekonomické situace této skupiny. V zemích, kde mají senioři lepší ekonomické podmínky, je jejich postavení na vyšší úrovni, převládá spíše úcta a obdiv k jejich životním zkušenostem a znalostem.

Stáří evokuje chudobu

Cesta z podceňování vede proto i přes zvyšování životní úrovně starších občanů. Senioři přes své ekonomické postavení vnímají svoje společenské postavení, což zpětně ovlivňuje jejich psychickou pohodu i zdravotní stav.

„Pokud bude stáří evokovat chudobu, bude pro seniory těžké své postavení zvrátit a vydobýt si více respektu ve společnosti,“ upozorňuje studie. Starší lidé jsou občas manažery firem považováni za pomalé a neschopné se přizpůsobit změnám. 

K postojům vůči seniorům může přispívat i mediální obraz starších lidí, kteří jsou občas prezentováni jako neschopní, přihlouplí jedinci či potížisté.

K zápornému mediálnímu obrazu seniorů může přispívat i debata o penzích, kdy jsou senioři líčeni spíše jako skupina, která odčerpává ze společnosti peníze, stojí za vysokými daněmi a ničím společnosti nepřispívá, naopak je na jejich penězích stoprocentně závislá.

Nevraživí k mladým

Podle výsledků průzkumu třetina Čechů závidí mladým lidem především jejich věk. Z toho pramení určitá nevraživost.

Na druhou stranu to vede ženy i muže k tomu, že se snaží s přibývajícími roky bojovat, například oblékáním, stylem života či plastickými operacemi. Zejména plastické operace, zlepšování vzhledu, vyhlazování vrásek zažívá renesanci a boom. Přitom operace není levná záležitost, výdaje jdou do desítek tisíc korun.

Věkovou diskriminaci považuje v Česku za vážný problém 53 procent dotázaných občanů.

Podle sociologů vliv na to, jak se Češi staví k věkové diskriminaci, má také skutečnost, zda někdo v rodině či jejich blízký je právě mladý či starý. Osobní zkušenost totiž napomáhá k poznání, že ne každý mladík je drzoun a ne každý starší Čech je neschopný stařec.

Reklama

Výběr článků

Načítám