Hlavní obsah

Turisté si stěžují na předražené půjčení auta v zahraničí

Novinky, tov

Více než čtvrtina Evropanů zažívá problémy se službami cestovního ruchu. Ukazuje to průzkum asociace ANEC mezi téměř šesti tisíci respondenty, do něhož se zapojili i čeští spotřebitelé. Nejčastěji si lidé stěžují na problémy při vypůjčení auta, informoval spotřebitelský časopis dTest.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Všechny problémy v různých oblastech služeb mají společné jmenovatele – nízkou úroveň služeb a zákaznického servisu, nečekané příplatky a nejasné informace,“ shrnuje výsledky průzkumu Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení dTestu.

Nejvíce problémů hlásí turisté, kteří si vypůjčili auto. Více než pětina z nich nebyla s touto službou spokojena. Obvykle měli problémy s nejasnými smluvními podmínkami a nedostatečnými informacemi o pojištění a ceně. Autopůjčovny inzerují co nejnižší cenu samotného zapůjčení vozidla, další poplatky ale mohou tuto částku klidně převýšit, což se zákazník mnohdy dozví až na místě.

Neoprávněně stržené peníze z kreditky

Často chybí jasné informace o potřebné výši zálohy, objevují se i potíže se stržením peněz z platební karty za údajné poškození vozu, a to bez souhlasu držitele karty. Tento postup přitom odporuje pravidlům karetních asociací. V takovémto případě je potřeba vyzvat autopůjčovnu, aby prokázala, že zákazník vůz skutečně poškodil.

Nepříjemné pak bývá, když poskytovatel služby otálí s vrácením stržené či blokované zálohy. Vždy je třeba dávat pozor na systém palivové politiky dané autopůjčovny, jinak se spotřeba pohonných hmot může dost prodražit. Například v případě, že platíte za ujeté kilometry a požadovaná cena je vyšší, než kdybyste benzín natankovali sami.

Podle průzkumu cestovatele také trápí problémy v letecké dopravě a úroveň ubytování. Každý osmý člověk byl ubytován v jiném typu pokoje, než který byl dohodnut, nebo dokonce v úplně jiném hotelu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám