Hlavní obsah

Temelín mění palivo a modernizuje turbínu

Právo, Vladimír Vácha

Jaderná elektrárna Temelín (JETE) se o prázdninách pustí do modernizace turbíny na prvním bloku. Využije k tomu pravidelnou odstávku pro výměnu paliva, která začne v sobotu. Elektřinu začne první blok opět dodávat koncem srpna, řekl Právu mluvčí elektrárny Marek Sviták.

Foto: Jakub Svoboda, Právo

Jaderná elektrárna Temelín

Článek

Výkon temelínské „jedničky“ bude po zmíněné úpravě o dvě procenta vyšší. Stejná modernizace proběhne na druhém temelínském bloku příští rok.

„Se snižováním výkonu prvního bloku začneme v pátek v osmnáct hodin. O tři hodiny později odpojíme turbogenerátor od rozvodné sítě. Vlastní odstávka začne v sobotu vychlazováním provozních systémů. Její harmonogram obsahuje přes deset tisíc činností. Jsou mezi nimi pravidelně se opakující práce, například kontrola a výměna paliva, přesun dvou obalových souborů s použitým palivem z bazénu vedle reaktoru do skladu použitého paliva nebo kontroly bezpečnostních systémů,“ popsal mluvčí chystané práce.

Bude se na nich podílet 600 pracovníků z padesáti dodavatelských firem a téměř 400 pracovníků ČEZ.

Otestují Orlík

Techniky navíc čeká výměna tří nízkotlakých dílů turbíny a náhrada stávající nízkotlaké olejové regulace turbíny za novou vysokotlakou. Díky tomu první blok zvýší výkon ze současných 1056 MWe na 1078 MWe, aniž by spotřeboval více paliva.

Stejně jako v případě druhého bloku, tak i u prvního dojde k napojení seizmicky odolného dieselgenerátoru na stávající systémy bloku. Tím bude mít elektrárna pro oba bloky k dispozici hned jedenáct způsobů elektrického napájení.

Tuto sobotu navíc temelínští energetici vyzkoušejí, zda by jim vodní elektrárna Orlík byla schopna v případě blackoutu dodat elektřinu pro bezpečností systémy Temelína.

Reklama

Související články

Šéf MAAE ocenil bezpečnost Temelína

Generální ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Jukija Amano pochválil při své úterní návštěvě Jaderné elektrárny Temelín (JETE) její...

V Temelíně unikla nízkoaktivní voda

V jaderné elektrárně Temelín ve čtvrtek unikla nízkoaktivní voda, bezpečnost prý ale nijak neohrozila. Během zkoušky části záložního systému, který slouží...

Výběr článků

Načítám