Hlavní obsah

ČNB neskončí s intervencemi dřív než příští rok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bankovní rada České národní banky (ČNB) ve čtvrtek konstatovala, že neukončí intervenční režim dříve než ve druhém čtvrtletí 2015. Zároveň nevyloučila ani další posun termínu. Na tiskové konferenci to řekl guvernér ČNB Miroslav Singer.

Foto: Petr Horník, Právo

Guvernér České národní banky Miroslav Singer

Článek

Devizové intervence centrální banka zahájila loni v listopadu s cílem zabránit deflaci. Kurz chce udržovat kolem 27 korun za euro.

Rizika pro vývoj odhadovaný centrální bankou jsou přitom podle Singera protiinflační. To prý znamená, že stoupla potřeba pozdějšího ukončení režimu devizových intervencí, než předpokládá prognóza.

Mezi rizika, která by tlumila růst cen, patří výrazně utlumený cenový vývoj v zahraničí, nižší pozorovaný růst cen potravin, nižší výhled na vývoj regulovaných cen a rozpočtová politika v roce 2015.

Kurz jako před intervencemi nečekejte

Návrat do standardního režimu měnové politiky nebude podle guvernéra znamenat posílení kurzu koruny na úroveň před zahájením intervencí. "V mezidobí totiž dochází k průsaku slabšího kurzu koruny do cenové hladiny i dalších veličin," uvedl.

Bankovní rada ČNB také opět rozhodla ponechat úrokové sazby na historických minimech, které drží už přes rok a půl. Základní úroková sazba tak činí 0,05 procenta.

Reklama

Související články

ČNB: Intervence proti koruně nemusí skončit

Devizové intervence nemusí skončit na začátku příštího roku, jak Česká národní banka (ČNB) původně plánovala. S odkazem na názor bankovní rady to na tiskové...

Přijetí eura odmítají tři čtvrtiny Čechů

Přijetí eura odmítá podle nejnovějšího průzkumu společnosti CVVM tři čtvrtiny Čechů (76 procent). Společnou evropskou měnu by nyní přijalo 19 procent občanů....

Výběr článků

Načítám