Zatím nenaplnily katastrofické scénáře, které počítaly s razantním zvýšením poté, co restaurace začaly platit 19 procent DPH místo dosavadních pěti procent.

Přes léto budou podle Beránka ceny stagnovat, protože přes hlavní sezónu mají restaurace více zákazníků. Vyšší poptávka tak pokryje náklady, které restauratérům vzrostly v důsledku vyššího zdanění.

"Na podzim, jakmile začne poptávka opadávat, však řada restaurací bude nucena zdražit. Projeví se také vyšší ceny v závodním a školním stravování od nového školního roku," řekl Beránek. Celkově podle něho letos ceny stravování vzrostou maximálně o sedm až deset procent.

Kolik podnikatelů nevydrží, se uvidí na jaře

Prezidentka sdružení restauratérů Ho.Re.Ka. Miroslava Luprichová očekává, že se ceny v restauracích letos zvednou o deset procent.

Vysoká konkurence hlavně ve velkých městech nedovolí restauratérům promítnout do cen celé zvýšení daně, tedy téměř 14 procent.

Podle Luprichové zvýšení daně zatím kvůli začínající sezoně a vyšší poptávce na všechny restaurace nedolehlo. Problém s vyššími náklady však podnikatele v pohostinství zastihne na podzim, kdy sezona skončí.

Restauratéři budou muset v říjnu odvést vysokou daň ze silných letních měsíců a před sebou budou mít pět slabých zimních měsíců. Řada z nich toto období neustojí, řekla Luprichová, která očekává, že skončí až 20 procent především menších restaurací.