Hlavní obsah

ČEZ se dohodl s Albánií, získá zpět tři miliardy korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká firma ČEZ a Albánie ukončily spory o investici v albánské energetice, které vedly až k mezinárodní arbitráži. ČEZ od Albánie získá zpět 100 miliónů eur, což jsou v přepočtu tři miliardy korun.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Stalo se tak dva týdny poté, co Česká republika, která je majoritním vlastníkem ČEZ, pohrozila Albánii, že může zbrzdit její snahy o přidružení k EU právě kvůli poškození investice.

ČR Albánii naznačila, že bude blokovat její snahy získat status kandidátské země. Hovory ve Vídni pod dohledem sekretariátu energetického společenství měsíce nikam nevedly.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Podle uzavřené dohody obdrží ČEZ za úhradu pohledávek a převod podílu v CEZ Shpërndarje kompenzaci 95,5 miliónu eur, dalších 4,5 miliónu eur již ČEZ obdržel. Částka bude vyplácena v ročních splátkách do roku 2018,” uvedla v úterý mluvčí ČEZ Barbora Půlpánová.

ČEZ přišel o licenci

ČEZ tak získá zpět celou výši investice, která v roce 2009 činila 102 miliónů eur. Koupila tamního distributora Shpërndarje. Albánský regulační úřad odebral loni v lednu společnosti CEZ Shpërndarje licenci a dosadil do jejího vedení státního administrátora, čímž ČEZ ztratil nad společností kontrolu.

Odebrání licence země odůvodnila tím, že ČEZ neinvestuje do rozvodné sítě a nezajistil dovoz elektřiny. Albánie zvýšila CEZ Shpërndarje tarify, které platí energetické společnosti na dvojnásobek. V zemi totiž bylo ten rok velké sucho, vodní elektrárny nejely naplno a elektřina se musela dovážet. Vyšší ceny měla platit albánská energetická firma, aby kvůli tomu nezbankrotovala, rozhodla země, že náklady zaplatí distributor pod zahraniční kontrolou. On sám ale nesměl vyšší ceny promítnout do cen koncovým zákazníkům.

Neplatily ani vodárny

Firma také chtěla odpojit od dodávek vodárny, protože ani po několikerém varování za elektřinu neplatily. Nečinily tak dlouhodobě. Odpojení ale zabránil soud.

Česká firma pak v květnu zahájila mezinárodní arbitráž. Ta bude podle nynější smlouvy po splnění podmínek ukončena.

Reklama

Výběr článků

Načítám