Hlavní obsah

Bývalé vedení Komerční banky za miliardové ztráty prý nemůže

PRAHA

Policie navrhla zastavit stíhání devíti bývalých manažerů Komerční banky kvůli osmimiliardovým ztrátám při obchodování s rakouskou firmou BCL Trading Baraka Alona v roce 1996. Z porušování povinnosti při správě cizího majetku jsou obviněni přes čtyři roky.

Článek

"Vyšetřování jsem před časem ukončil návrhem na zastavení stíhání," řekl policejní komisař. Spis má nyní státní zástupce.

Rakouský podnikatel izraelského původu Alon se stal klientem banky v roce 1996 s plánem údajných mezinárodních obchodů s obilím a ocelí z Ruska.

Obchody, na které mu banka celkem půjčila 250 miliónů dolarů, tedy osm miliard korun, se nakonec ukázaly jako fiktivní. Banka tak neměla ani peníze, ani slíbené suroviny.

V Alonově případě dokonce neblokovala část sumy na účtu pro případ, že by klient peníze nevrátil, ačkoliv je to u podobných obchodů obvyklé.

Mohou za to úředníci

Kvůli obrovské finanční ztrátě začala policie v květnu 2000 stíhat tehdejšího generálního ředitele KB Jana Kollerta a dalších osm členů představenstva: Petra Budinského, Karla Bednáře, Jaroslava Mareše, Tomáše Doležala, Bořivoje Pražáka, Pavla Ševčíka, Lubomíra Štěpáníka a Ladislava Vinického.

Podle obvinění schválilo vedení KB limit pro otevření akreditivů bez dostatečných informací o podnikateli. Po dlouhém vyšetřování ale policie dospěla k závěru, že za špatné transakce jsou zodpovědní pracovníci banky na nižších úrovních, kteří obchody přímo prováděli.

"Uvedli představenstvo v omyl, protože jim prezentovali absolutně nepravdivé a zkreslené informace, na základě kterých představenstvo rozhodovalo," zdůraznil komisař.

V této souvislosti stíhá policie dalších šest lidí z banky.

Druhé obvinění Kaplanové

Hlavními obviněnými jsou bývalá ředitelka odboru financování KB Jiřina Kaplanová a vedoucí oddělení dokumentárních akreditivů Ivana Neuhäuslová. Právě odbor Kaplanové připravoval podle policie zkreslené podklady pro představenstvo.

Kaplanová hraje roli v podobné sérii úvěrových podvodů. Spolu se šesti podřízenými podle žalobce umožnila bývalému šéfovi Českomoravského fotbalového svazu Františku Chvalovskému vylákat z KB 1,5 miliardy korun. Tímto případem se soud bude zabývat ještě v červnu.

Baraka Alona zatkla loni v lednu maďarská policie a obvinila ho z podílu na krachu tamní Postabanky. Byl vydán do Rakouska, které převzalo i stíhání Alona za podvod vůči KB. Do uzavření Alonovy kauzy v Rakousku bylo jeho stíhání v Česku přerušeno.

Reklama

Výběr článků

Načítám