Hlavní obsah

Ruské akcie díky výhledům na Ukrajině rostou

Moskva

Ruské akcie ve čtvrtek výrazně rostou a jejich indexy vystoupily na maxima od doby před vypuknutím politické krize na Ukrajině. Investory povzbudil návrh ukrajinského prezidenta na příměří s proruskými povstalci na východě země a náladu na trhu zlepšila i středeční vyjádření americké centrální banky.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Ilustrační snímek

Článek

Index MICEX, který sleduje vývoj ruských akcií v rublech, dopoledne přidával asi 0,4 procenta na zhruba 1500 bodů. Dosáhl tím nejvyšší úrovně od poloviny února. Dolarový index RTS zpevňoval přibližně o 1,2 procenta na pětiměsíční maximum 1378 bodů.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko ve středu po telefonátu s ruským protějškem Vladimirem Putinem proruským vzbouřencům znovu slíbil zastavení palby. To by mělo odstartovat Porošenkův mírový plán o 14 bodech, včetně amnestování těch, kdo složí zbraně. [celá zpráva]

Ruské akcie prudce klesly po únorovém vypuknutí ukrajinské krize a pak ještě po uvalení západních sankcí vůči Rusku za anektování Krymu. V poslední době ale trh oživuje, zejména díky ústupu obav z ruského zásahu na ukrajinském východě a z přitvrzení západních sankcí.

Ruský trh ale podpořila také americká centrální banka. Ta ve středu vyjádřila důvěru v rychlé oživení americké ekonomiky ze zimního propadu a dala najevo, že ponechá úrokové sazby do příštího roku na prakticky nulové úrovni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám