Hlavní obsah

Schodek rozpočtu bude i v dalších letech 100 miliard korun

• Aktualizováno

Schodek státního rozpočtu by měl zůstat v následujících dvou letech na 100 miliardách korun a v roce 2017 klesnout na 95 miliard korun. Počítá s tím základní bilance státního rozpočtu na roky 2015 až 2017, kterou v pondělí schválila vláda a ve středu poskytlo ministerstvo financí.

Foto: Lukáš Silný, Novinky

Článek

Výdaje rozpočtu by podle materiálu ministerstva financí měly růst všechny tři roky až na 1173 miliard korun v roce 2017. Výdaje jsou bez peněz z EU.

Zatímco pro letošek jsou schváleny výdaje bez peněz z EU 1111,3 miliardy korun, příští rok by výdaje státního rozpočtu měly stoupnout na 1122,8 miliardy, následně v roce 2016 na více než 1147 miliard korun.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

O konečné podobě rozpočtu pro jednotlivé kapitoly a ministerstva se podle vyjádření ministerstva financí bude jednat v průběhu léta. "Stejně jako v minulých letech bude možné o detailech informovat až v případě konečného vládního návrhu zákona o státním rozpočtu," uvedlo tiskové oddělení MF.

Návrh rozpočtu podle pondělního vyjádření ministra financí Andreje Babiše počítá se zvýšením platů hasičů, učitelů, policistů, s růstem důchodů a zvýšením investic. Podle něj je navíc ministerstvo i přes plánované schodky rozpočtu schopno zajistit, aby se státní dluh nezvyšoval. Dluh by se měl stabilizovat kolem 1700 miliard korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám