Hlavní obsah

Spotřeba elektřiny v domácnostech roste, lidé si pořizují více spotřebičů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spotřeba elektřiny v posledním roce narostla, více jí spotřebovali lidé bydlící na venkově. Uvedla to ve středu společnost ČEZ s odkazem na údaje Energetického regulačního úřadu. Společnost upozornila na to, že se mění trend ve spotřebě elektřiny.

Foto: Profimedia.cz

V kuchyních se v posledních letech objevuje stále více spotřebičů, které byly v minulosti považovány za nadstandardní.

Článek

Lidé si v minulých letech pořizovali energeticky úspornější spotřebiče. V posledních letech si ale pořizují nové spotřebiče, které dříve nepotřebovali a nikdy by je nenapadlo, že je jednou budou mít. Jde například o klimatizace, několik televizorů, bazénové systémy nebo elektronické zabezpečení domu.

I spotřebiče jako myčka nebo sušička, které byly dříve považovány za nadstandardní, jsou nyní v domácnostech běžné.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Mnohem více elektřiny se spotřebuje v rodinných domech, které mají i spotřebiče, jež v bytě potřeba nejsou. Například čerpadlo na vodu, různé nářadí do dílen, nebo právě bazénovou techniku.

Nejvíce spotřebují elektřiny domácnosti ve Středočeském kraji. „Vůbec nejméně elektřiny potřebují lidé v Praze a také Moravskoslezském kraji, v něm ale údaje meziročně rostou nejrychleji v ČR. Jak ukazuje žebříček krajů, střední Čechy jsou na téměř dvojnásobných hodnotách,” uvedl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Spotřeba elektřiny v domácnostech v jednotlivých krajích (v KWh)
Středočeský4958
Jihočeský4566
Královéhradecký4072
Liberecký3916
Zlínský3831
Vysočina3592
Plzeňský3529
Pardubický3391
Olomoucký2979
Karlovarský2931
Ústecký2931
Jihomoravský2658
Praha2544
Moravskoslezský2515

Čistá spotřeba elektřiny již několik let spíše stagnuje a změny se pohybují v řádu desetin procentního bodu. Lidé mají sice více spotřebičů, větší roli ale často hraje počasí a také spotřeba firem. V roce 2013 byla celková spotřeba elektřiny v ČR 58,66 terawatthodiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám