Hlavní obsah

Svaz obchodu si najme na zákonodárce profesionální lobbisty

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nové vedení Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR) není spokojeno s tím, jak tato organizace zastupující 6000 podnikatelských subjektů působí na státem přijímané legislativní změny. K tomu, aby více odpovídaly zájmům obchodníků, si chce SOCR najmout profesionální lobbisty.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Svaz obchodníků chce lobbisty najmout, aby prosazovali jejich zájmy v parlamentu. Jde například o zákon o významné tržní síle.

Článek

„Musíme změnit působení na legislativu. Dosavadní výsledky jsou diskutabilní. Nestačí jen vystupovat v televizních diskusních pořadech, ale musíme působit přímo na ty, kteří o legislativě rozhodují,“ prohlásila na úterním setkání s novináři nová prezidentka SOCR Marta Nováková. Nepřímo tak zkritizovala mediální výstupy svého předchůdce na prezidentském postu Zdeňka Juračky.

Na dotaz Práva, zda SOCR skutečně jde o účinnější lobbování v parlamentu, Nováková odpověděla: „Je tomu skutečně tak. Lobbovat za naše zájmy by tam měli lidé, kteří jsou v tom zběhlí, tedy profesionální lobbisté. Na to, abychom si je mohli najmout, ale potřebujeme peníze.“

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Svazu obchodního a cestovního ruchu se zejména nelíbí chystaná novela zákona o významné tržní síle, která prochází meziresortním připomínkovým řízením. Novela má totiž dál přitvrdit vůči obchodním řetězcům.

„Není etické ani férové, že obchodníci tlačí dodavatele k tomu, aby své výrobky prodávali za ceny nižší, než jsou výrobní náklady, a že pro sebe požadují i jiné výhody,“ zdůvodňuje potřebu této novely ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

SOCR však tvrdí, že novelu ministerstvo zemědělství chystá příliš kvapně, bez důkladné analýzy situace na trhu a možných dopadů do podnikatelského prostředí. „Zcela fatální je pak návrh na zrušení tzv. podmínky soustavnosti, která byla dosud jedním ze základních předpokladů naplnění deliktu zneužití významné tržní síly,“ upozorňuje Nováková.

Sankce už nejen za narušení soutěže

Podle návrhu novely má totiž Úřad pro ochranu hospodářské soutěže dostat nově možnost sankcionovat obchodní řetězce i za jednotlivá pochybení. Zrušit se má podmínka podstatného narušení hospodářské soutěže, jež je dosud nezbytná k prokázání protiprávního jednání.

„Vláda by si měla uvědomit, že úkolem státu není trh v plném slova smyslu regulovat, ale naopak kultivovat tržní prostředí tak, aby bylo plně funkční a plnilo své základní poslání. Co nejméně zasahovat do soukromoprávních vztahů soutěžitelů a podporou zdravého konkurenčního prostředí držet na uzdě inflaci a dostupné ceny pro spotřebitele při odpovídající a požadované kvalitě potravin,“ zdůrazňuje prezidentka SOCR.

Reklama

Výběr článků

Načítám