Hlavní obsah

Ceny průmyslových výrobců zpomalily pokles

Praha

Ceny průmyslových výrobců v květnu opět zpomalily meziroční pokles, a to na 0,1 procenta z dubnových 0,3 procenta. Klesly i ceny v zemědělství, kdežto ve stavebnictví a službách rostly. Vyplývá to z pondělních informací Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Foto: Profimedia.cz

Článek

Ve srovnání s dubnem ceny zemědělských výrobců zaznamenaly nárůst o 0,2 procenta, ceny v průmyslu, stavebnictví ani ve službách se nezměnily.

"Za normálních okolností by byla meziměsíční stagnace cen dobrou zprávou, ale v současném nízkoinflačním prostředí se jedná o negativní zprávu. Mírný nárůst výrobní inflace bychom uvítali," uvedl analytik Raiffeisenbank Václav Franče.

Ceny průmyslových výrobců byly v březnu meziročně nižší o 0,8 procenta, v dubnu o 0,3 a v květnu už byly téměř na stejné úrovni jako loni. Ještě výraznějším vývojem procházely ceny zemědělských výrobců, které v březnu meziročně klesly o 4,2 procenta, další měsíc o 2,8 a v květnu už jen o 0,7 procenta.

Energie zlevnily, o desetinu podražily mléčné výrobky

Podle statistiků nejvýznamněji ovlivnil ceny v průmyslu pokles cen elektřiny, plynu a páry o 8,6 procenta a těžby a dobývání o 4,6 procenta. Naopak ceny v oddílu koksu a rafinovaných ropných produktů vzrostly o 5,2 procenta a dopravních prostředků o 3,5 procenta.

Mírně stouply také ceny potravin, nápojů a tabáku, z toho nejvýrazněji u mléčných výrobků, které podražily asi o desetinu. V zemědělství se snížily ceny v rostlinné výrobě o 7,7 procenta, kdežto v živočišné vzrostly o 8,7 procenta.

Ceny stavebních prací naopak zaznamenaly meziroční nárůst o 0,5 procenta. Navíc růst mírně zrychlil, v dubnu činil 0,4 procenta. Také ceny tržních služeb v podnikatelské sféře byly vyšší, a to o 0,4 procenta. Podle ČSÚ stouply poprvé po 14 měsících, v dubnu zaznamenaly pokles o 0,5 procenta. Zvýšily se ceny za poštovní a kurýrní služby o 8,2 procenta, naopak nižší o 6,2 procenta byly ceny za telekomunikační služby.

Výrobní ceny vyjadřují, jak velký je tlak na růst inflace na začátku výrobního řetězce, tedy například v továrnách nebo v zemědělství. Vývoj na této úrovni se zpravidla zanedlouho projeví v cenách pro spotřebitele. Ty v květnu zrychlily růst na 0,4 procenta z dubnových 0,1 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám