Hlavní obsah

Soud vzal licenci solární elektrárně na Liberecku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec
Aktualizováno

Krajský soud v Brně zrušil udělení licence pro solární elektrárnu firmy Solar CD, která ji získala poslední den roku 2010, což byl poslední možný termín, kdy ji bylo možné získat za výhodnější výkupní ceny solární elektřiny. Elektrárna ale tehdy ještě nebyla dokončená. U soudu leží dalších 20 podobných žalob.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Elektrárna stojí v Českém Dubu na Liberecku. V poslední prosincový den roku 2010 nebyla hotová a zpráva, na základě které byla licence udělena, nebyla podle Nejvyššího státního zastupitelství pravdivá.

Stavbu elektrárny navíc doprovázela korupce. Stavební firma podle dřívějších rozhodnutí soudu uplácela kvůli získání licence ERÚ. Tři lidé už byli pravomocně odsouzeni.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Pokud by firma získala licenci později, získala by od státu za výkup elektřiny do dnešního dne o 400 miliónů korun méně. Licenci bude znovu projednávat Energetický regulační úřad (ERÚ).

Na první verdikt v sérii více než 20 podobných žalob, které podalo Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ), v pátek upozornila Česká televize. Podle Kotase představuje signál i pro další spory - přinejmenším v tom, že by soudy měly o žalobách začít rozhodovat.

Stavitelé elektrárny upláceli ERÚ

Elektrárnu pro společnost Solar CD stavěla společnost Lumen Energetický Development. Krajský soud v Liberci začátkem března potvrdil třem jejím pracovníkům tresty za pokus o uplácení jednoho ze zaměstnanců ERÚ ve snaze získat licence. Kromě elektrárny v České Dubu se to týkalo ještě projektu v České Lípě.

Čtyřleté nepodmíněné tresty pro Jaroslava Mačí a Tomáše Nováka soud zmírnil o rok, Lukášovi Maškovi potvrdil podmíněný tříletý trest s odkladem na čtyři roky.

Reklama

Výběr článků

Načítám