Hlavní obsah

Korupce je v Česku rozšířenější než v Itálii, vyplynulo z průzkumu

Téměř 70 procent Čechů považuje korupci v podnikání za rozšířený jev. V mezinárodním průzkumu EY jsme se tak umístili na osmém místě z 59 zemí před Itálií. Hůř na tom jsou jen Řecko, latinskoamerické a africké země.

Foto: David Ryneš, Novinky

Korupce je v našem státě rozšířeným jevem.

Článek

V Itálii stejně jako v Česku uvedlo 69 procent dotázaných, že korupce je v podnikání rozšířená. Zatímco v Itálii je ale 20 procent lidí přesvědčeno o opaku, v ČR je to pouze 16 procent.

Nejhůř jsou na tom ve vnímání korupce Nigérie, Keňa a Jihoafrická republika, kde je o rozšířené korupci přesvědčeno kolem 80 procent lidí. Naopak nejlépe jsou na tom Dánsko, Finsko a Rakousko, kde korupci za rozšířený jev v podnikání považují jen dvě procenta.

Z průzkumu vyplývá, že Česká republika je ve světě lídrem v toleranci nadstandardních nákladů na reprezentaci a poskytování osobních darů s cílem získat nebo udržet zakázku. Zatímco v ČR je ochotno využít nadstandardní náklady na reprezentaci 63 procent manažerů, ve světě je to 29 procent, v západní Evropě 30 procent a v okolních zemích 31 procent.

Golf a profesionálky

Získat zakázku pomocí osobního daru je ochotno 37 procent tuzemských manažerů, celosvětově je to 14 procent. V případě finančních úplatků ovšem podle průzkumu vedou Řekové s 58 procenty. Česká republika je s šesti procenty až ve druhé polovině žebříčku.

Pod nadstandardními službami si lze podle ředitele investigativních služeb EY v ČR Tomáše Kafky představit například pozvání na golf do exotických krajů, kongresovou turistiku, různé pompézní akce a "oblíbené návštěvy u profesionálek".

"Korupce je tak v ČR rozšířeným jevem a neetické jednání přetrvává," řekla šéfka tuzemské pobočky EY Magdaléna Souček. Celkem 69 procent tuzemských respondentů podle ní považuje korupci ve své zemi za rozšířený jev. Globálně je to 39 procent manažerů.

Reklama

Výběr článků

Načítám