Hlavní obsah

Turisté v Riu šetří, nebojí se ubytování v chudinských čtvrtích

Ještě nedávno šel z chudinských čtvrtí Ria de Janeiro strach, nyní se v nich někteří turisté chystají trávit noci. Před čtvrtečním začátkem fotbalového šampionátu jsou desítky skromně zařízených pokojů připraveny pro lidi, kteří chtějí ušetřit nebo nesehnali jiné ubytování, napsal tamní internetový deník La Nación.

Foto: Eddie Keogh, Reuters

Stadión Maracaná v pozadí favely v Riu de Janeiru

Článek

Speciální týmy brazilské policie a armády se dlouhé měsíce před začátkem mistrovství zaměřily na "čištění" některých neblaze proslulých favel, jak se tu čtvrtím s natěsnanými malými domky říká. Od té chvíle se podle policistů situace výrazně zlepšila a ačkoli má k ideálu daleko, turisté se již nemusejí bát sem chodit.

"Drogy se tu sice pořád občas prodávají, ale už tu nevidíte dealery chodit otevřeně se zbraní v ruce," řekl stanici BBC Marcio Rocha, velitel policejního oddílu majícího na starosti pacifikaci favely Santa Marta, kde žije přes 7000 lidí. Ve čtvrti, kde byly předtím desítky vražd ročně, se prý již několik let nestala ani jedna.

Řada fanoušků proto slyší na nabídku volných pokojů, které jim podle inzerátů na internetu nabízejí přednosti, jež prý jinde zaručeně nenajdou: nízké ceny, atmosféru autentického Ria a poznání kultury a nočního života favel.

Foto: Felipe Dana, ČTK/AP

Fotbalové hřiště ve favele Sao Carlos v Rio de Janeiro

"Je to přesně naopak, než jak si lidé myslí. Cítíme se bezpečněji ve favele než mimo ni," řekl argentinskému zpravodajskému deníku perfil.com jednadvacetiletý Marcos Cutura, který před několika dny dorazil do Ria se svým kamarádem a chystá se zhlédnout zápasy argentinské reprezentace.

Skromně zařízený pokoj ve favele si pronajali na celý měsíc a zaplatili každý 350 realů (okolo 3000 korun), což v době našponovaných cen stojí jedna noc ve středně kvalitním hotelu v Riu.

Podle deníku La Nación jsou takových Argentinců desítky, někteří se ubytovávají ve favelách vysoko nad oblíbenými plážemi, kde jsou k pronájmu i pokoje nabízející za menší příplatek nečekaný výhled na místní skalnaté pobřeží.

Argentinci prý cítí jedinou obavu. Jejich země je tradičně největším rivalem brazilského týmu, který bude mít v Riu statisíce fanoušků, pochopitelně i ve favelách. "Až doteď jsme neměli jedinou špatnou zkušenost. Ale raději jsme si na sebe ještě nevzali argentinský dres. Uvidíme, co se stane, až začne šampionát," dodal Cutura.

Foto: Eraldo Peres, ČTK/AP

Ilustrační foto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám