Hlavní obsah

Inflace mírně zrychlila, stále je velmi nízká

• Aktualizováno

Meziroční růst cen v květnu zrychlil na 0,4 procenta z dubnových 0,1 procenta. Meziměsíčně ceny v květnu vzrostly o 0,1 procenta. Informoval o tom v pondělí Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ovoce proti loňsku zlevnilo o 3,6 procenta, informovali statistici.

Článek

Inflace tak přes mírné zvýšení zůstává blízko nuly navzdory oživení ekonomiky a intervencím centrální banky. Květnový výsledek je v souladu s očekáváním analytiků.

„Ceny v květnu utekly od hrozby deflace. Pro zastánce intervenčních opatření to je dobrá zpráva, protože konečně dochází k efektu, na který se dlouho čekalo,” říká analytik Home Credit Michal Kozub.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Mírná inflace by měla pokračovat i v dalších měsících. Výhled do konce roku je přitom na rostoucí ceny až k úrovni dvou procent. To ale není zásadně vysoká hodnota. Inflaci by měly odpovídat i rostoucí mzdy. K růstu cen přispěje i pozvolně rostoucí poptávka domácností. Cílový stav růstu cen dvou procent tedy není zásadní růst, který by ohrožoval spotřebitele,” dodal Kozub.

Oproti minulému roku si lidé připlatí zejména za jídlo a nealkoholické nápoje. Pečivo a obiloviny jsou dražší o 1,3 procenta, maso o 3,5 procenta, ryby o 4,5 procenta a mléko o 15,2 procenta. Sýry podražily o 10,7 procenta, jogurty o 20,3 procenta.

O 5,1 procenta naopak meziročně zlevnil jedlý olej, ovoce o 3,6 procenta a zelenina o 5,1 procenta. Nealkoholické nápoje jsou lacinější o 1,9 procenta. Alkoholické nápoje a tabák zejména vlivem cen vína meziročně zdražily o 5,9 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám