Hlavní obsah

ČEZ zvažuje nový tendr na dostavbu Temelína

Právo, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nový tendr na dostavbu jaderné elektrárny Temelín by mohl energetický kolos ČEZ vypsat v příštím roce. Jak uvedl v pořadu ČT Otázky Václava Moravce místopředseda dozorčí rady ČEZ Václav Pačes, polostátní firma pokračuje v přípravných pracích projektu, o němž bude zřejmě příští rok rozhodovat vláda.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Václav Pačes

Článek

„Já se domnívám osobně, že pravděpodobně příští rok dojde k rozhodnutí, které případně skutečně povede k vypsání nového tendru,“ nechal se slyšet Pačes.

Podle Pačese existují varianty dostavby jednoho nebo dvou bloků Temelína. Jak Pačes uvedl, není fanatickým zastáncem jaderné energetiky, nicméně pro ČR je výhodné tyto bloky dostavět. Variantou je, že jeden blok by mohl být postavený v Temelíně a jeden v Dukovanech.

Pačes rovněž sdělil, že se pracuje na prodloužení životnosti Dukovan do roku 2025. Jinak by mohla nastat situace, že Česko by muselo elektřinu dovážet. Podle něj bude cena energie stoupat.

Druhý z hostů diskuse, bývalý ministr životního prostředí Martin Bursík (LES), považuje za iracionální pokračovat na dostavbě dalších bloků. Bursík se s odkazem na experty domnívá, že cena energie bude následující dvě desetiletí naopak klesat.

„To je Karel Jaromír Erben,” ironizoval Pačesova tvrzení o rostoucí ceně elektřiny bývalý šéf Zelených.

Vláda letos informovala, že nemůže garantovat výkupní ceny elektřiny z rozšířeného Temelína. V této souvislosti ČEZ proto v dubnu zrušil zadávací řízení na dostavbu dvou bloků Temelína. Dva nové bloky temelínské elektrárny měly víc než zdvojnásobit její výkon, který činí 2000 megawattů. Dokončení mělo být podle plánu v roce 2025 a dva nové bloky měly soužit 60 let. Dostavba Temelína měla spolknout až 300 miliard korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám