Hlavní obsah

USA slíbily další finanční pomoc Ukrajině

Spojené státy v sobotu slíbily další milióny dolarů finanční pomoci Ukrajině, Moldavsku a Gruzii. Washington tím prohlubuje podporu zemím při hranicích Ruska, které tíhnou k Západu. Ukrajina od USA dostane nově 48 miliónů dolarů (966 miliónů korun).

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Ukrajinský prezident Petro Porošenko si podává ruku s americkým viceprezidentem Joe Bidenem.

Článek

Oznámil to podle agentury Reuters americký viceprezident Joe Biden při setkáních s hlavami všech tří zemí u příležitosti sobotní inaugurace ukrajinského prezidenta Petra Porošenka v Kyjevě.

Moldavsku slíbil Washington osm miliónů dolarů a Gruzii pět miliónů. Obě země by měly na konci června podepsat asociační dohody s Evropskou unií, kterou měla původně přijmout i Ukrajina. Porošenkův předchůdce Viktor Janukovyč to ale odmítl, což vedlo k ukrajinské krizi a prudkému zhoršení vztahů mezi Západem a Ruskem.

Asociační dohodu za Ukrajinu podepsal v březnu v Bruselu premiér Arsenij Jaceňuk.

Kvůli příklonu k EU panuje značné napětí i mezi Moskvou na straně jedné a Moldavskem a Gruzií na straně druhé. Zpráva o další americké pomoci těmto zemím přichází po středečním setkání Porošenka s americkým prezidentem Barackem Obamou ve Varšavě. Obama už v úterý sdělil, že USA budou pracovat na posílení vojenských schopností nečlenských zemí NATO v blízkosti Ruska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám