Hlavní obsah

Za drogy a prostitutky se v Česku utratí přes 16 miliard ročně

Novinky, Tomáš Volf

Statistici počítají do výkonu tuzemské ekonomiky i nelegální aktivity. Podle jejich odhadů se v roce 2011 za drogy v ČR utratilo 12,4 miliardy korun, za prostituci něco přes 4 miliardy. Na dotaz Novinek to uvedl Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Statistici zahrnují do národních účtů vedle prostituce a obchodu s drogami také krádeže motorových vozidel, ilegální výrobu a pašování cigaret, alkoholu a paliv a také porušování autorských práv.

Všechny tyto ilegální aktivity v ČR představují  přibližně půl procenta HDP.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Od září to bude v EU povinné

„Nelegální aktivity jsou do HDP ČR zahrnuty již několik let. S těmito odhady máme dlouhodobou tradici, spíše staré členské země se zahrnutí těchto aktivit bránily. Od září to je povinnost pro všechny členské země EU,“ řekl Novinkám Vladimír Kermiet z ČSÚ.

Statistici při odhadech vycházejí například z informací krajských poboček sdružení Rozkoš bez rizika nebo ze studie ministerstva vnitra. U drog čerpají hlavně z údajů Národního monitorovacího střediska pro drogy a drogové závislosti při úřadu vlády, policie a celníků.

Prostituce jako vývoz služeb

Zpřesněné roční odhady HDP zveřejňují statistici na rozdíl od těch čtvrtletních s několikaletým zpožděním. Poslední kompletní odhady, které Novinkám ČSÚ poskytl, jsou za rok 2011. Za rok 2012 má zatím pouze předběžné odhady, které ještě bude upravovat.

Příjmy ČR z nelegálních aktivit rostou (vyjádřeno hrubou přidanou hodnotou). V roce 2007 byly podle odhadů ČSÚ 12,4 miliardy, tedy o 6,3 miliardy méně než v roce 2011.

Zajímavé je také, do jakých kategorií statistici nelegální aktivity započítávají. Drogy například částečně řadí mezi stánkový prodej, prostituce je částečně započtená jako vývoz služeb, protože klienty erotických klubů jsou často cizinci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám